18:27 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Την κατηγορηματική άρνηση της Ιταλίας να επιτρέψει στο πλοίο Aquarius με δεκάδες μετανάστες να δέσει σε λιμάνι της χώρας διατυπώνουν υπουργοί, μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Υποδομών.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών της Ιταλίας, Ντανίλο Τονιτέλι, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Βρετανία θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για το πλοίο Aquarius το οποίο διασώζει μετανάστες, καθώς έπλεε με τη σημαία της υπερπόντιας βρετανικής κτήσης του Γιβραλτάρ.

Την προηγούμενη εβδομάδα, οι ανθρωπιστικές ΜΚΟ, Μεσόγειος SOS και Γιατροί Χωρίς Σύνορα, οι οποίες ελέγχουν το Aquarius, κάλεσε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να παράσχουν ασφαλές λιμάνι αποβίβασης καθώς διέσωσαν 141 μετανάστες από τη Μεσόγειο.

«Οι δράσεις του Aquarius συντονίζονταν από τη λιβυκή ακτοφυλακή και βρίσκεται στην περιοχή ευθύνης τους. Το πλοίο είναι αυτή τη στιγμή στα ύδατα της Μάλτας υπό σημαία Γιβραλτάρ. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για να διασώσει αυτούς που επέζησαν από ναυάγιο», έγραψε ο Τονιτέλι στο Twitter.

Ο Ιταλός αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, γνωστός για τη σκληρή στάση του απέναντι σε παράνομους μετανάστες, είχε δηλώσει ότι η Ιταλία δε θα ανοίξει τα λιμάνια της για το Aquarius, καθώς το σκάφος «ανήκει στη Γερμανία, νοικιάστηκε από γαλλική ΜΚΟ», έχει «ξένο πλήρωμα» και «πλέει υπό σημαία Γιβραλτάρ».

«Μπορεί να πάει οπουδήποτε εκτός από την Ιταλία», έγραψε ο Σαλβίνι στο Twitter.

Τον Ιούνιο, Ιταλία και Μάλτα είχαν κατηγορηματικά αρνηθεί την είσοδο στο Aquarius με 600 μετανάστες. Οι ισπανικές αρχές δήλωσαν ότι ήταν έτοιμες να επιτρέψουν στο πλοίο να δέσει σε λιμάνια της χώρας. Ορισμένοι από τους μετανάστες μεταφέρθηκαν σε ιταλικά πλεούμενα και τελικά ο στόλος των τριών πλοίων έφτασε στη Βαλένθια.

Tags:
μετανάστες, πρόσφυγες, Aquarius, Ματέο Σαλβίνι, Ντανίλο Τονιτέλι, Μεγάλη Βρετανία, Ισπανία, Ιταλία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK