16:36 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου σε ανακοίνωσή του γνωστοποίησε ότι η Άγκυρα πραγματοποίησε τις προειδοποιήσεις που είχε κάνει για προσφυγή στον Οργανισμό αναφορικά με τον διπλασιασμό των δασμών από τις ΗΠΑ.

Στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου προσέφυγε επισήμως η Τουρκία εναντίον των ΗΠΑ για τους δασμούς που επέβαλαν στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΟΕ, «η Τουρκία έχει ζητήσει από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου συμβουλές για τη διαμάχη με τις ΗΠΑ, σε ό,τι αφορά τους επιπλέον δασμούς που επέβαλαν στα προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου. Το αίτημα δόθηκε σε στελέχη του ΠΟΕ στις 20 Αυγούστου», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Εμπορίου της Τουρκίας Ρουχσάρ Πεκάν είχε προαναγγείλει ότι η Άγκυρα θα προσέφευγε στον ΠΟΕ για τον διπλασιασμό των δασμών που επέβαλαν οι ΗΠΑ στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Τουρκία.

Υπενθυμίζεται ότι στις 10 Αυγούστου, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε εγκρίνει την την επιβολή δασμών 50% στις εισαγωγές χάλυβα από την Τουρκία και 20% στις αντίστοιχες εισαγωγές αλουμινίου, με αποτέλεσμα η τουρκική λίρα να καταρρεύσει σε πρωτοφανή επίπεδα.

Οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν διαρραγεί λόγω της κράτησης του αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον στην Τουρκία από το 2016. Την περασμένη Τετάρτη, ένα τουρκικό δικαστήριο απέρριψε το αίτημα των ΗΠΑ για απελευθέρωση του πάστορα. Την ίδια ημέρα η Τουρκία απάντησε στις ΗΠΑ επιβάλλοντας δασμούς σε σειρά αμερικανικών προϊόντων.

Tags:
κυρώσεις κατά Τουρκίας, Δασμοί, Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ), Άντριου Μπράνσον, ΗΠΑ, Τουρκία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK