08:03 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2019
Οι σημαίες των ΗΠΑ και Ρωσία

Σε ισχύ νέες κυρώσεις της Ουάσινγκτον κατά της Ρωσίας

© REUTERS / Maxim Shemetov
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας, που σχετίζονται με την υποτιθέμενη εμπλοκή της Μόσχας στην υπόθεση της δηλητηρίασης Σκριπάλ τέθηκαν σήμερα, Δευτέρα 27 Αυγούστου σε ισχύ.

Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε τις νέες κυρώσεις που επέβαλε κατά της Μόσχας για υποτιθέμενη χρήση χημικών όπλων στο Σάλσμπερι στις 8 Αυγούστου. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε νωρίτερα στο Sputnik ότι ο νέος γύρως κυρώσεων κατά της Ρωσίας θα ενεργοποιηθεί σήμερα, Δευτέρα, 27 Αυγούστου.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε στις 8 Αυγούστου κυρώσεις σε δύο φάσεις. Το πρώτο «πακέτο» που ενεργοποιείται σήμερα προβλέπει την απαγόρευση της προμήθειας ηλεκτρονικών συσκευών και εξαρτημάτων στη Ρωσία.

Ο δεύτερος γύρος των κυρώσεων που έχει απειλεί να επιβάλει η Ουάσιγκτον στη Μόσχα, εξαρτάται από τις μελλοντικές ρωσικές πολιτικές και μπορεί να περιλαμβάνουν την απαγόρευση των πτήσεων του ρωσικού αερομεταφορέα Aeroflot στις ΗΠΑ, τη συρρίκνωση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και την αναστολή των αμερικανικών εξαγωγών.

Ο Ρώσος πρώην πράκτορας Σεργκέι Σκριπάλ και η κόρη του Γιούλια, βρέθηκαν αναίσθητοι στο Σάλσμπερι του Ηνωμένου Βασιλείου στις 4 Μαρτίου. Το Λονδίνο αμέσως κατηγόρησε τη Ρωσία ότι ενορχήστρωσε τη δηλητηρίαση των Σκριπάλ. Η ρωσική κυβέρνηση έχει επανειλημένως αρνηθεί την εμπλοκλή της στην υπόθεση και επισημαίνει την ότι το Λονδίνο δεν έχει προσκομίσει στοιχεία, ούτε συνεργάζεται με τη Μόσχα στην έρευνα για το περιστατικό.

Ωστόσο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ισχυρίζεται, ότι η Ουάσιγκτον κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η υποτιθέμενη εμπλοκή της Ρωσίας στην υπόθεση συνιστά παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας και θα επιβάλει ένα νέο κύκλο κυρώσεων.

Το ρωσικό υπουργείο Εμπορίου, αντέδρασε σε αυτή την  κίνηση, αναφέροντας ότι η Αμερικανική απαγόρευση στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό, θα επηρεάσει μεν αρκετές βιομηχανίες, αλλά το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί δεν θα είναι καίριο. Διαβεβαίωσε επίσης ότι θα στηρίξει τις ρωσικές εταιρίες ακόμη και σε ενδεχόμενη πλήρη απαγόρευση των εξαγωγών.

Σχετικά με ενδεχόμενο δεύτερο γύρο κυρώσεων, ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποίησε ότι αν επιβληθεί στη Ρωσία απαγόρευση σε τραπεζικές και νομισματικές δραστηριότητες κάτι τέτοιο θα σημάνη την έναρξη οικονομικού πολέμου και πως η Μόσχα θα απαντήσει «οικονομικά, πολιτικά και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, αν απαιτηθεί».

Σχετικά:

Τι περιλαμβάνουν οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ στη Ρωσία
Με ασύμμετρες κυρώσεις απειλεί τις ΗΠΑ η Ρωσία
Παρά τις αμερικανικές κυρώσεις, η Credit Suisse παραμένει προσηλωμένη στη Ρωσία
Tags:
οικονομικός πόλεμος, κυρώσει κατά Ρωσίας, υπόθεση Σκριπάλ, χημικά όπλα, Aeroflot, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, Σεργκέι Σκριπάλ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ουάσινγκτον, Μόσχα, Ρωσία, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK