11:12 21 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2019
Πετρελαιοφόρα στο στενό του Χορμούζ

Το Ιράν δήλωσε ότι κατέχει τον πλήρη έλεγχο του στενού του Χορμούζ

© AFP 2019 / Marwan Naamani
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

O αρχηγός του ιρανικού στόλου δήλωσε ότι η χώρα κατέχει τον πλήρη έλεγχο του στενού του Χορμούζ που είναι βασικός διάδρομος μεταφοράς πετρελαίου, απειλώντας να εμποδίσει εμπορικά πετρελαιοφόρα σε περίπτωση που υπάρξει εχθρική κίνηση από τις ΗΠΑ.

Στη δήλωση ότι το Ιράν κατέχει τον πλήρη έλεγχο του στενού του Ορμούζ, προχώρησε ο αρχηγός του πολεμικού ναυτικού της χώρας.

Νωρίτερα, το Σώμα του Ισλαμικού Επαναστατικού Στρατού (IRGC), όπως ονομάζονται οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν, είχε πραγματοποιήσει ευρεία στρατιωτική άσκηση στον περσικό κόλπο. 

Ο ιρανικός στρατός τόνισε ότι ήταν σε θέση να εμποδίσει τις μεταφορές πετρελαίου άλλων χωρών, σε περίπτωση που οι εξαγωγές του Ιράν παρακωλυθούν.

Νωρίτερα, ιρανοί αξιωματούχοι είχαν απειλήσει ότι η χώρα τους θα αποκλείσει το στενό του Ορμούζ, διακόπτοντας τον βασικό διάδρομο μεταφοράς πετρελαίου, σε απάντηση προς οποιαδήποτε εχθρική κίνηση των ΗΠΑ.

Στις αρχές Ιουλίου ο ιρανικός στρατός πραγματοποίησε μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή, ενώ λίγο νωρίτερα, ο σύμβουλος Εξωτερικών του Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν, Ακμπάρ Βελαγιατί, είχε δηλώσει στη Μόσχα ότι αν το Ιράν εμποδιστεί από την εξαγωγή πετρελαίου διαμέσου του στενού, τότε καμία άλλη χώρα της Μέσης Ανατολής δε θα έχει τη δυνατότητα να το χρησιμοποιήσει.

Tags:
μεταφορά πετρελαίου, στρατιωτική άσκηση, έλεγχος, Στενά του Ορμούζ, Ιράν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK