ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Αδύναμη να ανακάμψει η τουρκική λίρα, εν μέσω της έντασης στις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας και καθώς οι ανησυχίες για το μέλλον της τουρκικής οικονομίας δεν φαίνεται να φεύγουν από το τραπέζι.

Νέες πιέσεις δέχεται η τουρκική λίρα, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τις προσπάθειες της Άγκυρας να διαχειριστεί την ένταση που έχει ξεσπάσει στις σχέσεις με την Ουάσινγκτον, έπειτα και από τις χθεσινές προειδοποιήσεις από μέρους του Τούρκου υπουργού Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος δήλωσε ότι τα μέτρα που λαμβάνουν οι ΗΠΑ σε βάρος της Τουρκίας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αποσταθεροποίηση της περιοχής. 

Σε ένα νέο πλήγμα για την εμπιστοσύνη προς την τουρκική οικονομία, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's υποβάθμισε 20 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Τουρκίας, σύμφωνα με το Reuters. Ο οίκος αναφέρει ότι υπάρχουν σημάδια σημαντικής αύξησης του κινδύνου για το αρνητικό σενάριο, ενώ όπως τόνισε, το περιβάλλον στην Τουρκία έχει επιδεινωθεί ακόμη πιο πολύ από ό,τι αναμενόταν. 

Σημειώνεται ότι η Moody's, στον απόηχο των τελευταίων αναταραχών, προχώρησε σε υποβάθμιση του αξιόχρεου της Τουρκίας. 

Η τουρκική λίρα έχει χάσει σχεδόν το 38% της αξίας της από τις αρχές του έτους. Σήμερα, οι απώλειές της έναντι του δολαρίου, προσέγγισαν το 2%. 

Παράλληλα, σήμερα, η Γερμανία διέψευσε σήμερα τα σενάρια περί οικονομικής βοήθειας προς την Τουρκία. «Η θέση μας δεν έχει αλλάξει. Η Γερμανία δεν εξετάζει την παροχή χρηματοδοτικής βοήθειας» τόνισε πηγή, μιλώντας στο Reuters.

Tags:
Τουρκική λίρα, Moody's, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ΗΠΑ, Τουρκία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK