04:07 21 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2019
Μέλη των ενόπλων δυνάμεων της Βενεζουέλας

Ένοπλες δυνάμεις αναπτύσσει η Βραζιλία στα σύνορα για να εμποδίσει τις ροές από Βενεζουέλα

© Φωτογραφία : CARL DE SOUZA
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες έχουν φτάσει από τη Βενεζουέλα στη Βραζιλία τους τελευταίους μήνες. Πριν από περίπου δέκα ημέρες όχλος πολιτών επιτέθηκε στην Πακαράιμα σε εκατοντάδες Βενεζουελάνους μετανάστες και τους έκαψε αγαθά και προσωπικά είδη.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Μισέλ Τέμερ διέταξε να αναπτυχθούν ένοπλες δυνάμεις στην Πολιτεία Χοράιμα για να «εγγυηθούν την ασφάλεια», καθώς τους τελευταίους μήνες έχουν συρρεύσει δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες από τη Βενεζουέλα.

«Εξέδωσα διάταγμα για την αποστολή ένοπλων δυνάμεων προκειμένου να εγγυηθούν την τήρηση του νόμου και της τάξης στη Χοράιμα (…) από την 29η Αυγούστου ως τη 12η Σεπτεμβρίου», τόνισε ο πρόεδρος της Βραζιλίας. Ο Τέμερ δεν διευκρίνισε πόσοι στρατιωτικοί θα κινητοποιηθούν.

Σκοπός είναι «να εγγυηθούμε την ασφάλεια των Βραζιλιάνων πολιτών αλλά επίσης και των μεταναστών από τη Βενεζουέλα που εγκατέλειψαν τη χώρα τους», πρόσθεσε.

Ο Τέμερ χαρακτήρισε την κατάσταση «τραγική», επέρριψε την ευθύνη για αυτήν στην κυβέρνηση Μαδούρο και τη χαρακτήρισε «απειλή (…) για ολόκληρη την ήπειρο».

«Το πρόβλημα της Βενεζουέλας δεν είναι πλέον εσωτερικό πολιτικό ζήτημα. Αποτελεί απειλή για την αρμονία σε όλη την ήπειρο», υπογράμμισε ο Τέμερ σε τηλεοπτικό του διάγγελμα. Προέτρεψε «τη διεθνή κοινότητα να υιοθετήσει διπλωματικά μέτρα» για να αντιμετωπιστεί η μαζική έξοδος των πολιτών της Βενεζουέλας, που φεύγουν εξαιτίας της πολιτικής και οικονομικής κρίσης στη χώρα τους.

Το διάταγμά του ανακοινώθηκε περίπου δέκα ημέρες έπειτα από τα επεισόδια στην Πακαράιμα, όπου όχλος αγανακτισμένων πολιτών επιτέθηκε σε εκατοντάδες μετανάστες από τη Βενεζουέλα και έκαψε αγαθά και προσωπικά τους είδη. Ο υπουργός Άμυνας Ζοακίμ Σίλβα ι Λούνα είχε δηλώσει κατόπιν ότι «στρατιώτες έχουν πλέον πάρει θέση» στα σύνορα, ενώ ο υπουργός Δημόσιας Ασφαλείας Σέρζιου Ετσεγόγεν είχε σημειώσει πως οι ροές των προσφύγων «είναι ανάγκη» να «πειθαρχηθούν».

Κατά στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), η ροή μεταναστών από τη Βενεζουέλα υπερδεκαπλασιάστηκε τα τελευταία χρόνια, φθάνοντας τους 900.000 ανθρώπους το 2017, από 89.000 το 2015.

Σχετικά:

Ο Μαδούρο ανέλαβε την ευθύνη για την κρίση στη Βενεζουέλα
Καινοτομώντας στην καταρρέουσα Βενεζουέλα: Φτιάχνουν εξαρτήματα αυτοκινήτων από σκουπίδια
Η κρίση στη Βενεζουέλα «σκότωσε» τα μετρητά και «ζωντάνεψε» τις ανταλλαγές εμπορευμάτων
Tags:
ένοπλες δυνάμεις, πρόσφυγες, Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, Νικολάς Μαδούρο, Μισέλ Τέμερ, Βενεζουέλα, Βραζιλία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK