13:40 03 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Το ίδρυμα Sexpo καλεί την επόμενη κυβέρνηση της χώρας να θέσει σαν στόχο την πρόσληψη ενός ειδικού σεξουαλικού παιδαγωγού για κάθε σχολείο της χώρας, ενώ χαρακτηρίζει «ανεπαρκή» και «αυθαίρετη» το υπάρχον σύστημα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης.

Στη διαπίστωση ότι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στη Φινλανδία είναι ανεπαρκής και πρέπει να βελτιωθεί κατέληξε το Ίδρυμα Sexpo, το οποίο προκρίνει τη σεξουαλική ευζωΐα.

Η πρόεδρος του Sexpo Τία Φόρστρομ χαρακτήρισε τη σεξουαλική εκπαίδευση «αυθαίρετη» και ώθησε τα φινλανδικά σχολεία να προσλάβουν το καθένα από έναν ειδικό σεξουαλικό παιδαγωγό. Μάλιστα, δήλωσε ότι αυτό θα πρέπει να γίνει στόχος της επόμενης κυβέρνησης.

«Οι πολιτικοί ποτέ δεν κατάλαβαν τη σημασία της σεξουαλικότητας για την ευτυχή ζωή. Ένα κεντρικό εργαλείο για να επιτύχουμε σε αυτό είναι η υψηλού επιπέδου σεξουαλική διαπαιδαγώγηση», εξηγεί η Φόρστρομ όπως μεταδίδει το κρατικό δίκτυο Yle.

Από την πλευρά της, η σεξουαλική παιδαγωγός του Sexpo Πατρίτσια Θεσλέφ, υποστηρίζει ότι οι ανεπαρκείς και λανθασμένες πληροφορίες δημιουργούν προβλήματα σε πολλούς ανθρώπους, νέους και μεγαλύτερους.

«Στο Sexpo μας ρωτάνε συχνά 'είμαι καλός όπως είμαι;' ή 'είμαι κανονικός;' Με τη σεξουαλικότητα, οι άνθρωποι προσπαθούν συχνά να κατακερματίσουν τους εαυτούς τους και τους άλλους», εξηγεί η Θεσλέφ.

Αντιθέτως, μια καλή σεξουαλική διαπαιδαγώγηση θα μπορούσε να προλάβει τη συγκέντρωση προβλημάτων και την ανάπτυξή τους σε μεγαλύτερα ζητήματα, συμπληρώνει. Παράλληλα, τονίζει ότι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση θα πρέπει να αφορά θέματα όπως τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα και τη σημασία της αντισύλληψης.

«Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση δε σημαίνει να εξηγούμε στους μαθητές πώς να κάνουν σεξ. Σημαίνει να ταυτοποιείς και να σέβεσαι όριά σου και τα όρια των άλλων», εξηγεί η Θεσλέφ.

Σύμφωνα με το Sexpo, οι σεξουαλικοί παιδαγωγοί μπορούν να εκπαιδευτούν εύκολα και χωρίς υψηλό κόστος, είτε είναι δάσκαλοι στα σχολεία, είτε ανήκουν στο νοσηλευτικό προσωπικό.

Tags:
σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, σχολεία, μαθητές, Sexpo, Φινλανδία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK