01:08 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2019
Τουρκική σημαία

«Καμπανάκι» JP Morgan για κίνδυνο κατάρρευσης της τουρκικής οικονομίας

© Φωτογραφία : Konstantinos Tsakalidis/SOOC
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Μέτρα για να στηρίξουν την τουρκική λίρα αναλαμβάνουν η κυβέρνηση και η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, εν μέσω της έντασης που έχει ξεσπάσει στις σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ. Κίνδυνο κατάρρευσης της τουρκικής οικονομίας «βλέπει» η JP Morgan, την ώρα που ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών υποβαθμίζει τις ανησυχίες.

«Καμπανάκι» κρούει για την Τουρκία η JP Morgan που παρατηρεί ότι η χώρα πρέπει να αποπληρώσει εξωτερικό δημόσιο χρέος ύψους 179 δισ. δολαρίων μέχρι τον Ιούλιο του 2019, ποσό που αντιστοιχεί σχεδόν στο 25% του ΑΕΠ της χώρας, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο συρρίκνωσης της τουρκικής οικονομίας που έχει πληγεί από την τελευταία κρίση. 

Αυτό, την ώρα που ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας διαμηνύει ότι ο κίνδυνος για την τουρκική οικονομία δεν είναι μεγάλος. 

Σύμφωνα με την JP Morgan, το μεγαλύτερο μέρος του χρέους που φτάνει στην ωρίμανσή του —περί τα 146 δισ. δολάρια- κατέχεται από τον ιδιωτικό τομέα και κυρίως τις τράπεζες.

«Οι ανάγκες χρηματοδότησης στους επόμενους 12 μήνες είναι μεγάλες και η πρόσβαση στις αγορές έχει καταστεί προβληματική», τονίζει η JP Morgan, η οποία εκτιμά ότι «σε μια αιφνίδια παύση κεφαλαιακών εισροών, οι κίνδυνοι επιμήκυνσης θα αυξηθούν και η χρηματοδότηση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών θα είναι δύσκολη».

Την ίδια ώρα, τις προσπάθεις να καθησυχάσει τους επενδυτές, αλλά και τους Τούρκους πολίτες, συνεχίζει η τουρκική κυβέρνηση, υποβαθμίζοντας τον κίνδυνο που εγείρει η ένταση στις σχέσεις με τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας, τα τελευταία προβλήματα δεν φαίνεται να θέτουν σημαντικό μακροπρόθεσμο κίνδυνο για την οικονομία της χώρας, ενώ όπως υποστηρίζει, το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας θα παραμείνει σταθερό παρά τις διακυμάνσεις της τουρκικής λίρας το τελευταίο διάστημα.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, οι πολιτικοί κίνδυνοι που εμφανίζονται για την οικονομικά και το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας δεν θα έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην ανάπτυξη της Τουρκίας. Ο ίδιος επεσήμανε, άλλωστε, ότι τα επίπεδα χρέους, τόσο της χώρας όσο και των νοικοκυριών, είναι χαμηλά σε σχέση με τα παγκόσμια δεδομένα, γεγονός που επιτρέπει στην κυβέρνηση να διατηρήσει τη χρηματοπιστωτική της σταθερότητα σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. 

«Δεν βλέπουμε μεγάλο κίνδυνο για την οικονομία ή το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Τουρκίας», είπε ο Αλμπαϊράκ. 

Tags:
Τουρκική λίρα, JP Morgan, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ΗΠΑ, Τουρκία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK