05:34 12 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Την υπόσχεση της Ιταλίας να τηρήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετέφερε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, λίγο μετά από την υποβάθμιση του outlook για το ιταλικό χρέος, στην οποία προχώρησε η Fitch.

Την πρόθεση της Ιταλίας να σεβαστεί τις δεσμεύσεις που σχετίζονται με τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες που εκφράζουν οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης (όπως η Fitch που προέβη στην υποβάθμιση του outlook για το μακροπρόθεσμο χρέος της Ιταλίας), διεμήνυσε ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Τζιοβάνι Τρία, προαναγγέλλοντας την υιοθέτηση συγκεκριμένων «πολιτικών επιλογών» μέσα στις επόμενες εβδομάδες. 

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ο οίκος Fitch υποβάθμισε σε αρνητικές τις προοπτικές (outlook) του μακροπρόθεσμου χρέους της Ιταλίας, επικαλούμενος την αβεβαιότητα που εγείρουν η κυβέρνηση της χώρας και οι υποσχέσεις της περί αύξηση των δαπανών. 

Η κίνηση αυτή του οίκου ήλθε μετά από τις δηλώσεις κυβερνητικού αξιωματούχου, ο οποίος σημείωσε ότι η Ιταλία θα μπορούσε να υπερβεί το ανώτατο όριο που προβλέπει ο προϋπολογισμός της ΕΕ το επόμενο έτος, εάν αυτό καταστεί αναγκαίο, ωθώντας τις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων κοντά σε υψηλό τριών μηνών.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση συνασπισμού που ανέλαβε καθήκοντα στην Ιταλία τον Ιούνιο, έπειτα από μεγάλο διάστημα πολιτικού αδιεξόδου, έχει δεσμευτεί να αυξήσει τις δαπάνες και να μειώσει τους φόρους τον επόμενο χρόνο. Ωστόσο, τα τελευταία οικονομικά στοιχεία καταδεικνύουν ότι η ανάπτυξη υποχώρησε φέτος, περιορίζοντας τα περιθώρια της ιταλικής κυβέρνησης για ελιγμούς. 

«Έχουμε δεσμεύσεις απέναντι στην Ευρώπη που πρέπει να σεβαστούμε», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας σήμερα. 

Μετά από την είδηση της υποβάθμισης του outlook από την Fitch, πηγή από το γραφείου του πρωθυπουργού της Ιταλίας επεσήμανε ότι ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης για το 2019 «θα επιβεβαιώσει τη δέσμευση στην υιοθέτηση της πορείας για τη μείωση του ιταλικού χρέους», το ύψους το οποίο καθιστά τη χώρα ευάλωτη στις αλλαγές της επενδυτικής διάθεσης. 

Πάντως, ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι επανέλαβε τις δεσμεύσεις για μειώσεις των φορολογίας με ανάρτησή του στο Twitter, δηλώνοντας ότι οι «βήμα-βήμα» περικοπές φορολογίας θα ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη και παραπέμποντας έτσι σε κλιμακωτές μειώσεις. 

Tags:
Fitch, Τζιοβάνι Τρία, Ματέο Σαλβίνι, Ιταλία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK