17:51 08 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
101
Βρείτε μας

Έκκληση στους πολίτες της πΓΔΜ να στηρίξουν και να υπερψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών, απηύθυνε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, εν όψει του δημοψηφίσματος της 30ης Σεπτεμβρίου.

Επικίνδυνη χαρακτήρισε ο Μάθιου Νίμιτς την ιδέα της μακροπρόθεσμης αναμονής, ως προς την επίλυση του Σκοπιανού, επικαλούμενος τους διάφορους κινδύνους που απορρέουν από μία τέτοια εξέλιξη.

«Η ιδέα της μακροπρόθεσμης αναμονής είναι πολύ επικίνδυνη. Δεν ξέρετε πού θα βρίσκεται η ΕΕ, αν θα θέλουν ένα ακόμη μέλος, αν θα θέλουν τη χώρα σας. δεν ξέρετε πού θα βρίσκεται το ΝΑΤΟ, δεν ξέρετε τι θα συμβαίνει στην Ελλάδα με τις αλλαγές στην κυβέρνησή της, δεν ξέρετε τι θα συμβαίνει στην ευρύτερη περιοχή» τόνισε μεταξύ άλλων, ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, μιλώντας στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Birn».

Στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασε την ελπίδα ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα υπερψηφιστεί στο επικείμενο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου, ενώ αντίστοιχη αισιοδοξία διατύπωσε και για τις ελληνικής διαδικασίες που θα ακολουθήσουν.

«Πρόκειται για μια δίκαιη και αξιότιμη λύση, η οποία ανταποκρίνεται στα ουσιώδη συμφέροντα και των δύο χωρών» επεσήμανε χαρακτηριστικά. Δεν παρέλειψε μάλιστα, να προειδοποιήσει τους Σκοπιανούς ότι «αν την απορρίψετε, μπορεί να χρειαστούν άλλα 25 χρόνια». «Και πολλοί άνθρωποι τότε θα χάσουν το ενδιαφέρον» έσπευσε να προσθέσει.

Σημειώνεται ότι οι πολίτες της πΓΔΜ καλούνται να υπερψηφίσουν ή να καταψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών, στο προσεχές δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, για την οριστική επικύρωσή της εκκρεμεί τόσο η αναθεώρηση του Συντάγματος των Σκοπίων, η οποία προϋποθέτει τη στήριξη των 2/3 των μελών της Βουλής, όσο και η έγκριση από το ελληνικό Κοινοβούλιο. 

Σχετικά:

Αδιέξοδο στα Σκόπια για το δημοψήφισμα, διαφωνίες για τη «Βόρεια Μακεδονία»
Στην πΓΔΜ το Σάββατο η Μέρκελ
Αναβρασμός στην πΓΔΜ για το δημοψήφισμα και φόβοι για χειραγώγηση του αποτελέσματος
Tags:
Σκοπιανό, Μάθιου Νίμιτς, Σκόπια, ΠΓΔΜ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK