00:30 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
1 0 0
Βρείτε μας

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ ξεκαθάρισε, για ακόμη μία φορά, ότι η πΓΔΜ θα καταστεί μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, μόνο εφόσον επικυρωθεί η συμφωνία των Πρέσπων.

Μόνο εφόσον ολοκληρωθούν και εφαρμοστούν όλες οι εσωτερικές διεργασίες για τη συμφωνία των Πρεσπών, η πΓΔΜ θα καταστεί το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ. Αυτό τουλάχιστον, επεσήμανε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Στο περιθώριο της συνάντησης με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ, στην πρωτεύουσα της γειτονικής χώρας, ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ έκανε ειδική μνεία στις μεταρρυθμίσεις που καλείται να εφαρμόσει η ΠΓΔΜ, σε διάφορους τομείς, όπως το κράτος δικαίου, η ασφάλεια και η άμυνα.

Δεν παρέλειψε, επίσης, να τονίσει τα οφέλη της ένταξης στο ΝΑΤΟ, ισχυριζόμενος ότι η ασφάλεια στην περιοχή είναι προς όφελος τόσο των Συμμάχων όσο και της ίδιας της χώρας.

«Η πόρτα του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτή και ο λαός της πΓΔΜ θα αποφασίσει αν θα τη διαβεί. Το μέλλον σας είναι στα δικά σας χέρια» τόνισε χαρακτηριστικά, εν όψει του δημοψηφίσματος της 30ης Σεπτεμβρίου. 

Υποστήριξε δε, ότι τα Σκόπια βρίσκονται μπροστά σε μία «ιστορική ευκαιρία», την οποία πρέπει να εκμεταλλευτούν για να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.

«Δεν υπάρχει άλλος δρόμος προς το ΝΑΤΟ. Ορισμένοι πιστεύουν ότι αν πουν "όχι" στη συμφωνία για το όνομα θα μπορούν να πουν "ναι" στο ΝΑΤΟ. Αυτό δεν ισχύει. "Ναι" στη συμφωνία σημαίνει "ναι" στην ένταξη στο ΝΑΤΟ. "Όχι" στη συμφωνία σημαίνει "όχι" στην ένταξη στο ΝΑΤΟ» συμπλήρωσε στο ίδιο πλαίσιο.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την έκβαση του δημοψηφίσματος, καθώς εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πλειοψηφία θα στηρίξει τη συμφωνία για τη νέα ονομασία.

Σχετικά:

Ξεκίνησαν οι προ-ενταξιακές διαδικασίες μεταξύ πΓΔΜ και ΝΑΤΟ
Αδιέξοδο στα Σκόπια για το δημοψήφισμα, διαφωνίες για τη «Βόρεια Μακεδονία»
Νίμιτς για συμφωνία Πρεσπών: Επικίνδυνη η αναμονή, δεν ξέρετε τι θα συμβαίνει στην Ελλάδα
Tags:
Σκοπιανό, ΝΑΤΟ, Ζόραν Ζάεφ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ΠΓΔΜ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK