07:04 24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
150
Βρείτε μας

Τους τρόπους με τους οποίους οι ΗΠΑ ασκούν επιρροή στο Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης περιέγραψε ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο δε θα προχωρήσει στις σχεδιαζόμενες κινήσεις.

Οι ΗΠΑ έχουν κάποια επίδραση στο Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Βλαντίμιρ Λεγκόιντα, σχολιάζοντας τις τελευταίες ενέργειες του Πατριάρχη Βαρθολομαίου της Κωνσταντινούπολης στην Ουκρανία.

«Φυσικά η επιρροή των ΗΠΑ στο Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης υπάρχει και θα μιλούσα για δύο διαύλους: μία γραμμή είναι απευθείας μέσω της διασποράς — οι Έλληνες που ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, που αποτελούν το ποίμνιο του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης και οι οποίοι φυσικά, μπορούν να έχουν τα δικά τους συμφέροντα και να προσπαθούν να τα προωθήσουν, συμπεριλαμβανομένων συμφερόντων στην εκκλησιαστική πολιτική. Δεύτερον, επιρροή στην πολιτική γραμμή, ορισμένες φορές αυτές οι γραμμές διασταυρώνονται», δήλωσε ο Λεγκόιντα σε συνέντευξή του στο κανάλι Russian 1.

Ο ίδιος επεσήμανε το γεγονός πως ένας από τους διορισμένους έξαρχους του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στο Κίεβο είναι πολίτης της Ουκρανίας. «Είναι πιθανό να διαπιστώσουμε κάποια συγκεκριμένη λογική εδώ, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι εντός του πλαισίου μίας γενικότερης απουσίας λογικής. Αυτή η ιδιαίτερα σφοδρή παραβίαση των κανόνων — ο επικεφαλής της Εκκλησίας δεν μπορεί να στείλει αντιπρόσωπο-επίσκοπο χωρίς να λάβει τη συναίνεση ενός άλλου επισκόπου», δήλωσε ο επικεφαλής του Συνοδικού Τμήματος για τις σχέσεις Εκκλησίας και κοινωνίας.

Απαντώντας σε ερώτηση γιατί η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία εξακολουθεί να διατηρεί σχέσεις με το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης παρά τις ενέργειές του και τις προσπάθειές του να προσαρμόσει την «αποκλειστική υπεροχή» στον χώρο της Ορθοδοξίας κατά παράβαση των «κανόνων», ο Λεγκόιντα παρατήρησε ότι «για εμάς η ενότητα της Ορθοδοξίας είναι πάντα το πιο σημαντικό». Η κατάσταση με την Ουκρανική Εκκλησία αφορά «τη μοίρα εκατομμυρίων ανθρώπων».

«Έχουμε λάβει την κατανόηση και υποστήριξη της παγκόσμιας ορθοδοξίας σε αυτή την κατάσταση και ελπίζουμε ακόμα ότι στο τέλος ότι αυτά τα τρομερά και ανεπανόρθωτα βήματα δε θα πραγματοποιηθούν και πως θα εισακουστούμε», πρόσθεσε.

Σχετικά:

Αντιδρά η Ρωσική Εκκλησία στον διορισμό εκπροσώπων του Πατριαρχείου στην Ουκρανία
Η Ελλάδα απέρριψε τη βίζα στον καγκελάριο του Πατριαρχείου της Μόσχας
Tags:
Οικουμενικό Πατριαρχείο, Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, Πατριαρχείο Μόσχας, Κίεβο, Ουκρανία, Ρωσία, ΗΠΑ, Κωνσταντινούπολη
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK