18:04 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Προειδοποιητικό μήνυμα για τον κίνδυνο που ελλοχεύει από τον στιγματισμό όλων των προσφύγων για κάποιο έγκλημα που έχει διαπράξει «ένας», απέστειλε ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, Φίλιπο Γκράντι.

Προειδοποίηση κατά του στιγματισμού προσφύγων στην Ευρώπη απηύθυνε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), εν μέσω των ανησυχιών που έχουν πυροδοτήσει, το τελευταίο διάστημα, τα περιστατικά βίας με ρατσιστικά κίνητρα, τα οποία δημιουργούν ένα γενικό ξενοφοβικό κλίμα. 

Συγκεκριμένα, τις ανησυχίες εξέφρασε ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, Φίλιπο Γκράντι, σημειώνοντας ότι τα βίαια επεισόδια σε βάρος προσφύγων και αιτούντων άσυλο συχνά χρησιμοποιούνται για «πολιτικούς σκοπούς». 

«Εάν κάποιος που είναι είτε αιτών άσυλο, είτε πρόσφυγας, διαπράξει εγκλήματα, αυτός ο άνθρωπος… καλείται αντιμέτωπος με την πλήρη ισχύ του νόμου», δήλωσε ο ίδιος, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει δικαιολογία για να «κατηγορούμε μια ολόκληρη κοινωνία για κάτι που διαπράχθηκε από ένα άτομο». 

Όπως τόνισε, «αυτό είναι πολύ επικίνδυνο», παρατηρώντας ότι οι κοινότητες των προσφύγων είναι ιδιαιτέρως ευάλωτες σε περιστατικά διακρίσεων. 

Μάλιστα, εκτίμησε ότι «οι αιτούντες άσυλο και οι πρόσφυγες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, δεν διαπράττουν εγκλήματα». «Επομένως το να τους στιγματίζουμε, επειδή ένας από αυτούς διέπραξε ένα έγκλημα είναι πολύ επικίνδυνο», υπογράμμισε. 

Ο Γκράντι προέβη στις συγκεκριμένες δηλώσεις με αφορμή τις βίαιες ακροδεξιές διαδηλώσεις στο Κέμνιτς, μετά τον θάνατο 35χρονου, με έναν Ιρακινό και έναν Σύρο να φέρονται ως δράστες της επίθεσης σε βάρος του. Παράλληλα, την Κυριακή, διαδηλώσεις σημειώθηκαν στο Κέτεν της ανατολικής Γερμανίας, μετά τον θάνατο ενός νεαρού κατά τη διάρκεια συμπλοκής με δύο Αφγανούς. Την ίδια ημέρα επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν στο Παρίσι από έναν άνδρα που πιστεύεται ότι ήταν αφγανικής καταγωγής.

Tags:
βία, ξενοφοβία, ρατσισμός, πρόσφυγες, διαδηλώσεις, επεισόδια, ΟΗΕ, Φίλιπο Γκράντι, Κέμνιτς
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK