19:23 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 02
Βρείτε μας

Για «μονόλογο του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης» κάνει λόγο ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Εκκλησίας, σχολιάζοντας την απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου να διορίσει δύο αντιπροσώπους στην Ουκρανία, χωρίς την πρότερη συνεννόηση με το Πατριαρχείο της Μόσχας.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, το οποίο διόρισε εξάρχους του στο Κίεβο και επιδιώκει να χορηγήσει αυτοκεφαλία στην Ουκρανική Εκκλησία, απορρίπτει με αυτόν τον τρόπο τον διάλογο με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, σημείωσε ο υπεύθυνος του Πατριαρχείου της Μόσχας για τις σχέσεις μεταξύ της Εκκλησίας και της κοινωνίας, Βλαντίμιρ Λεγκόιντα.

«Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ο μονόλογος του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης και οι προσπάθειες της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας να αποτρέψει αυτό που μπορεί να μετατραπεί σε κάτι ανεπανόρθωτο δεν έχουν αποτέλεσμα μέχρι στιγμής», είπε ο ίδιος σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Russia-1. 

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι ο Πατριάρχης της Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος πρόσφατα επισκέφτηκε την Κωνσταντινούπολη για να μιλήσει για την κατάσταση στην Ουκρανία με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. «Δυστυχώς, δεν είχε αποτέλεσμα», σημείωσε. 

«Τον Απρίλιο, όταν ο (Ουκρανός πρόεδρος) Ποροσένκο ζήτησε την αυτοκεφαλία και κατέστη σαφές ότι η Κωνσταντινούπολη θα εξετάσει αυτό το ζήτημα — αν και δεν ήταν το πρώτο τέτοιο αίτημα, αλλά δεν το είχαν λάβει ποτέ σοβαρά υπ'όψιν τους — τότε φυσικά πραγματοποιήθηκαν διαβουλεύσεις με όλες τις τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες και υπάρχει η αντίληψη ότι όλοι τους τάσσονται υπέρ μιας κανονικής λύσης», ανέφερε και συμπλήρωσε: «Και η Κωνσταντινούπολη, επίσης, το έχει πει πρόσφατα. Αυτός είναι ο λόγος που μας εκπλήσσει τώρα το να βλέπουμε την Κωνσταντινούπολη να απορρίπτει τη θέση, για την οποία μιλάει αυτά τα χρόνια».

Προηγουμένως, άλλωστε, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία είχε αντιδράσει άντονα στην στην απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου να διορίσει δύο αντιπροσώπους στην Ουκρανία, χωρίς την πρότερη συνεννόηση με το Πατριαρχείο της Μόσχας.

«Ο διορισμός από τον Πατριάρχη Κωνσταντινούπολης των επισκοπικών του αντιπροσώπων στην Ουκρανία, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Πατριαρχείου της Μόσχας και του Σεβάσμιου Μητροπολίτη του Κιέβου, δεν αποτελεί τίποτα άλλο παρά μία άνευ προηγουμένου και βίαιη εισβολή στην επικράτεια του Πατριαρχείου της Μόσχας», επεσήμανε ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Εκκλησίας, τονίζοντας: «Τέτοιες ενέργειες δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητες».

Παράλληλα, όπως είχε δηλώσει, ακόμη, ο Βλαντίμιρ Λεγκόιντα, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία προετοιμάζει απάντηση στις δράσεις του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης σχετικά με την Ουκρανία. «Τα αντίμετρα εκ μέρους του Πατριαρχείου της Μόσχας είναι δεδομένο ότι θα ακολουθήσουν», είχε πει ο Λεγκόιντα, προσθέτοντας ότι θα είναι «εξαιρετικά σκληρά».

Tags:
Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης, Εκκλησία, Ουκρανία, Ρωσία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK