19:20 23 ΙΟΥΛΙΟY 2019
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι

Πατριαρχείο Μόσχας: Καμία τοπική εκκλησία δεν στηρίζει τα σχέδια για αυτοκέφαλη Ουκρανία

© AFP 2019 / Ozan Kose
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 30

Έτοιμη να στηρίξει τις πρωτοβουλίες για την αποτροπή της απειλής της διχόνοιας δήλωσε η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, εκφράζοντας για ακόμη μία φορά τη δυσφορία της για τις κινήσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Αντίθετες στις κινήσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη, Βαρθολομαίου, για την ανακήρυξη αυτοκέφαλης εκκλησίας στην Ουκρανία, εμφανίζονται οι τοπικές ορθόδοξες εκκλησίες, όπως γνωστοποίησε ο  αναπληρωτής επικεφαλής Διεθνών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου της Μόσχας, Νικολάι Ντανιλέβιτς.

«Η Ρωσική Εκκλησία είναι έτοιμη να στηρίξει τις πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην αποτροπή της απειλής για διχόνοια στην Ορθοδοξία, η οποία κάθε μέρα καθίσταται ολοένα και πιο πραγματική, εξαιτίας των αντικανονικών βημάτων του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης στην Ουκρανία» τόνισε χαρακτηριστικά.

Κατά τον ίδιο, άλλωστε, το Πατριαρχείο της Μόσχας διατηρεί «τακτικές επαφές» μ' όλες τις τοπικές ορθόδοξες εκκλησίες, και «καμία απ' αυτές δεν στηρίζει τα σχέδια της Κωνσταντινούπολης για αυτοκέφαλη Ουκρανική Εκκλησία».

«Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος γνωρίζει την αληθινή στάση των εκκλησιών στο "επιχείρημά" του» έσπευσε να προσθέσει ο αρχιερέας Ντανιλέβιτς. Ωστόσο, συνέχισε, «βλέπουμε ότι αγνοεί την άποψή τους, καθώς οι τελευταίες ενέργειές του έρχονται σε αντίθεση με τη θέλησή τους».

Προτού καταλήξει, μάλιστα, γνωστοποίησε ότι «υπάρχει βαθύτατη αμφιβολία για την πρόθεση του Πατριάρχη Κωνσταντινούπολης να διεξαχθεί συνάντηση με τους επικεφαλής των ορθόδοξων εκκλησιών».

Σχετικά:

Πατριαρχείο Μόσχας: Η Κωνσταντινούπολη απορρίπτει τον διάλογο με τη Ρωσική Εκκλησία
Ρωσική Εκκλησία: Οι ΗΠΑ ασκούν επιρροή στο Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης
Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ο υπουργός Εσωτερικών της πΓΔΜ
Tags:
Εκκλησία, Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, Πατριάρχης Βαρθολομαίος, Ουκρανία, Ρωσία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK