11:28 25 ΑΠΡΙΛΙΟY 2019
Η ανασκαφή στη σπηλιά Μπλόμπος της Νότιας Αφρικής όπου ανακαλύφθηκε η αρχαιότερη ζωγραφιά του κόσμου

Ζωγραφιά 73.000 ετών ανακάλυψαν ερευνητές στη Νότια Αφρική

© AP Photo / Magnus M. Haaland
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Οι ερευνητές ανακάλυψαν την αρχαιότερη ζωγραφιά στον κόσμο που έχει ηλικία 73.000 ετών. Το εύρημα αποδεικνύει ότι οι άνθρωποι είχαν αναπτύξει ένα γλωσσικό σύστημα επικοινωνίας πολύ νωρίτερα απ' ό,τι υπολογιζόταν.

Νορβηγοί ερευνητές από το πανεπιστήμιο Bergen ανακάλυψαν την ύπαρξη αφηρημένων ζωγραφιών σε σπηλιά της Νότιας Αφρικής. Οι γραμμές που έχουν γίνει στην πέτρα με κόκκινο χρώμα υπολογίζεται ότι έχουν ηλικία 73.000 ετών και πλέον θεωρείται το παλαιότερο δείγμα τέχνης στον κόσμο. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι με βάση αυτό το εύρημα προκύπτει οτι ο Homo Sapiens είχε αναπτύξει ένα αφηρημένο σύστημα επικοινωνίας πολύ νωρίτερα απ' ό,τι υπολογιζόταν μέχρι σήμερα.

Όπως αναφέρουν στο περιοδικό Nature, η ζωγραφιά αποτελείται από τρεις γραμμές με κοινή κατεύθυνση και από έξι γραμμές που τις διασχίζουν. 

Μάλιστα, η ζωγραφιά είναι κατά 30.000 χρόνια παλαιότερη από τις ζωγραφιές που είχαν βρεθεί στην Ισπανία και θεωρούνταν μέχρι τώρα οι αρχαιότερες του κόσμου.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο του πανεπιστημίου του Bergen, το εύρημα δείχνει τις καλλιτεχνικές και επικοινωνιακές δυνατότητες του Homo Sapiens.

«Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να επικοινωνούν με οπτικό τρόπο ακόμα και 15.000 χρόνια πρωτού οι πρώτοι σύγχρονοι άνθρωποι έφυγαν από την Αφρική και μετανάστευσαν στην Ασία, την Αυστραλία και την Ευρώπη», δήλωσε ο επικεφαλής της ανασκαφής καθηγητής Κρίστοφερ Χένσιλγουντ.

«Οι γραμμές είναι τρόπος επικοινωνίας. Είναι μέρος ενός συμβόλου που ένας άνθρωπος έπρεπε να μεταφέρει ως μήνυμα σε κάποιον άλλο. Αυτό είναι σημάδι της ικανότητας να αποθηκεύουμε πληροφορίες έξω από τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Όσοι διάβαζαν την πληροφορία μπορούσαν να την καταλάβουν. Σημαίνει ότι αυτοί οι άνθρωποι είχαν αναπτύξει ένα γλωσσικό σύστημα», συμπληρώνει ο Χένσιλγουντ.

Η σπηλιά όπου βρέθηκε το αντικείμενο είχε χρησιμοποιηθεί από πολλές φυλές, ενώ λόγω των κλιματικών αλλαγών άλλαξε σε μεγάλο βαθμό και η στάθμη της θάλασσας. Παρόλα αυτά, η άμμος προστάτευσε τη ζωγραφιά. 

Κατά τα προηγούμενα χρόνια στην ίδια σπηλιά έχουν βρεθεί δόντια αλλά και χάντρες. 

Tags:
τέχνη, ζωγραφική, αρχαιολογική ανακάλυψη, Νότια Αφρική
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK