18:34 23 ΙΟΥΛΙΟY 2019
Ο Πατριάρχης Κύριλλος της Μόσχας και Πασών των Ρωσιών

Κύριλλος: Οι Έξαρχοι του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης βρίσκονται στην Ουκρανία

© Sputnik / Sergey Pyatakov
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Συνεδριάζει εκτάκτως η Ιερά Σύνοδος της ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας για το ζήτημα της ουκρανικής εκκλησίας και την πρόθεση του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης να αποδόσει αυτοκεφαλία.

Οι Έξαρχοι του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης έχουν ήδη φτάσει στην Ουκρανία και ξεκίνησαν να δουλεύουν πάνω στην προετοιμασία για την απόδοση αυτοκεφαλίας στην ορθόδοξη εκκλησία της Ουκρανίας, δήλωσε ο Πατριάρχης Κύριλλος της Μόσχας και Πασών των Ρωσιών.

Εκτός από την ουκρανική ορθόδοξη εκκλησία (Πατριαρχείο Μόσχας) που αναγνωρίζεται από το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, υπάρχουν επίσης ορθόδοξες εκκλησίες στην Ουκρανία που δεν αναγνωρίζονται από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο προσπαθεί να πετύχει αναγνώριση των μη κανονικών ιδρυμάτων και να δημιουργήσει τοπική αυτοκέφαλη εκκλησία στην Ουκρανία βασισμένη σε αυτά.

«Η Σύνοδός μας ήδη εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την απόφαση του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης να στείλει αντιπροσώπους της στην Ουκρανία. Και τώρα έχουμε αξιόπιστες πληροφορίες ότι αυτοί οι εκπρόσωποι έχουν φτάσει στην Ουκρανία και προχωρούν με την εργασία τους» ανέφερε ο Πατριάρχης Κύριλλος κατά την εναρκτήρια τοποθέτησή του στην έκτακτη συνάντηση της Ιεράς Συνόδου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Τον Απρίλιο, ο Ποροσένκο δήλωσε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης εκκίνησε τις διαδικασίες που απαιτούνται για την εγκαθίδρυση της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας. Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας καταδίκασε την κίνηση υποστηρίζοντας ότι αυτά τα μέτρα απειλούν να διασπάσουν την Ορθοδοξία.

Σχετικά:

Κρεμλίνο: Η ενότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι το καλύτερο για όλο τον ορθόδοξο κόσμο
Tags:
Ορθοδοξία, Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης, Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος, Ρωσία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK