19:53 23 ΙΟΥΛΙΟY 2019
Υπάλληλος αλλάζει την ώρα σε θερινή σε κατάστημα στην Αγ. Πετρούπολη

Η Κομισιόν εξηγεί πότε και πώς θα καταργηθεί η αλλαγή ώρας

© Sputnik / Sergey Ermokhin
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Εξηγήσεις για την κατάργηση αλλαγής της ώρας μεταξύ χειμερινής και θερινής έδωσε η Κομισιόν, διευκρινίζοντας τι θα ισχύσει με το κάθε κράτος - μέλος και πότε θα είναι η τελευταία φορά που θα γυρίσουμε τους δείκτες του ρολογιού.

Διευκρινίσεις για το θέμα της αλλαγής ώρας έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξηγώντας ότι κάθε κράτος της Ε.Ε. θα πρέπει να επιλέξει μέχρι το τέλος Απριλίου 2019 εάν θα διατηρήσει τη χειμερινή ή θερινή ώρα. Κατόπιν και εφόσον το σχέδιο επικυρωθεί, η τελευταία αλλαγή ώρας θα γίνει το 2019.

Θα είναι εφικτό, μάλιστα, γειτονικές χώρες να κάνουν διαφορετικές επιλογές, όπως εξήγησε η επίτροπος Μεταφορών, Βιολέτα Μπουλκ, σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες. Η ίδια εξέφρασε βέβαια την ελπίδα πως τα κράτη μέλη θα προσπαθήσουν να συντονιστούν.

Εφόσον το σχέδιο που έχει προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχωρήσει βάσει του σχεδιαγράμματος, η αλλαγή ώρας (από χειμερινή σε θερινή) την 31η Μαρτίου 2019 θα είναι το τελευταίο υποχρεωτικό πέρασμα στη θερινή ώρα.

Οι χώρες που θέλουν να διατηρήσουν μόνιμα τη χειμερινή ώρα θα έχουν στη συνέχεια τη δυνατότητα να την αλλάξουν μια τελευταία φορά στις 27 Οκτωβρίου 2019.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Να καταργηθεί η αλλαγή ώρας στην ΕΕ από το 2019 προτείνει η Κομισιόν

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα οι χώρες της ΕΕ κατανέμονται σε τρεις διαφορετικές ζώνες: την ώρα της δυτικής Ευρώπης (Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ηνωμένο Βασίλειο), την ώρα της κεντρικής Ευρώπης (17 χώρες) και την ώρα της ανατολικής Ευρώπης (Ελλάδα, Κύπρος, Βουλγαρία, Εσθονία, Φινλανδία, Λετονία, Λιθουανία και Ρουμανία).

Tags:
χειμερινή ώρα, θερινή ώρα, αλλαγή ώρας, Κομισιόν, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Ένωση
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK