00:16 22 ΙΟΥΛΙΟY 2019
Ηλικιωμένος άντρας

Ρεκόρ σημειώνει ο αριθμός των Γιαπωνέζων πάνω από 100 ετών

CC0
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Την ώρα που η Ιαπωνία περηφανεύεται ότι γιορτάζει του αιωνόβιους, εγείρονται ανησυχίες ότι ο γηράσκων πληθυσμός θα δημιουργήσει μελλοντικά πρόβλημα στο δημογραφικό.

Στα υψηλότερα επίπεδα βρίσκεται ο αριθμός των αιωνόβιων στην Ιαπωνία που ανέρχονται πλέον σε 69.785, με τις γυναίκες να αποτελούν το 88% του συνόλου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Ο αριθμός τους αυξήθηκε κατά 2.014 άτομα από το 2017, σημειώνοντας αύξηση για 48 συνεχόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με το υπουργείο, ο αριθμός των αιωνόβιων αντρών είναι 8.331, αυξημένος κατά 139 από πέρσι. Οι γυναίκες από την άλλη πλευρά, που αποτελούν την συντριπτική πλειονότητα, αριθμού 61.454, αυξημένες κατά 1.875 από πέρσι. Το υπουργείο επίσης εκτιμά ότι τον επόμενο χρόνο, περίπου επιπλέον 32.241 Ιάπωνες θα μπορούσαν να φτάσουν τα 100 έτη.

Η Ιαπωνία μπορεί να υπερηφανεύεται ότι κατέχει ένα από τα υψηλότερα προσδόκιμα ζωής στον πλανήτη, με τον μέσο όρο για τις γυναίκες να είναι τα 87 έτη και τα 81 έτη για τους άντρες, το 2017.

​Τα στοιχεία δημοσιοποιήθηκαν μέσα στην εβδομάδα στο πλαίσιο της ετήσιας Ημέρας Σεβασμού των Ηλικιωμένων, οπότε οι αιωνόβιοι, μεταξύ τους και ο πρώην πρωθυπουργός Γιασουχίρο Νακασόνε, θα λάβουν ένα ασημένιο κύπελλο και ένα συγχαρητήριο γράμμα από τον πρωθυπουργό Σίντζο Άμπε.

Τον Απρίλιο, τα ρεκόρ Γκίνες αναγνώρισαν τον 113χρονο κάτοικο του Χοκάιντο, Μασάτζο Νονάκα, ως τον γηραιότερο άνθρωπο. Στο γυναικείο στρατόπεδο, η Κάνη Τανάκα από την Φουκουόκα είναι τώρα 115 ετών και καταλαμβάνει τη θέση της γηραιότερης γυναίκας στην Ιαπωνία.

Ο Νονάκα γεννήθηκε το 1905 και όπως αναφέρεται περνάει τον περισσότερο χρόνο του ξαπλωμένος παρακολουθώντας τηλεόραση, αδυνατώντας να κινηθεί ή να κάνει κάποια σωματική άσκηση εξαιτίας των γηρατειών. Η νύφη του που είναι 78 ετών, δήλωσε ότι «κάνει πράγματα με τον δικό του ρυθμό. Η προσωπικότητά του ίσως είναι το κλειδί για την μακρά ζωή του».

Ανθρωπολόγοι υγείας από όλο τον κόσμο συχνά αναρωτιούνται γιατί η Ιαπωνία έχει τόσο μεγάλο αριθμό αιωνόβιων. Την ώρα που ειδικοί σε ζητήματα υγείας πιστεύουν ότι σχετίζεται με την καθολική υγειονομική περίθαλψη στην χώρα, αρκετοί πιστεύουν ότι έχει να κάνει με την παραδοσιακή ιαπωνική διατροφή χαμηλών λιπαρών και ζάχαρης.

Πάντως υπάρχουν ανησυχίες ότι η αύξηση του πληθυσμού που γηράσκει στην Ιαπωνία σε συνδυασμό με την υποχώρηση των γεννήσεων θα δημιουργήσει μελλοντικά πίεση στις κοινωνικές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες υγείας της χώρας, για να μην αναφερθεί η απειλή για το δημογραφικό.

Ο πρωθυπουργός Άμπε δήλωσε ότι ο γηράσκων πληθυσμός αποτελεί «εθνική κρίση».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο πληθυσμός της Ιαπωνίας μειώθηκε σχεδόν κατά 1,3 εκατομμύρια ανθρώπους από το 2010 και ανέρχεται σε 127 εκατομμύρια. Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι το 2065 η Ιαπωνία θα βιώσει ακόμα μία μείωση πληθυσμού κατά περίπου 22%.

Tags:
ρεκόρ Guinness, ρεκόρ, αιωνόβιοι, ηλικιωμένοι, Υπουργείο Υγείας, Ιαπωνία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK