10:38 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2019
Παγκόσμιο εμπόριο

Σε συμφωνία για την αναμόρφωση του ΠΟΕ κατέληξαν οι υπουργοί Εμπορίου των G20

CC0
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 10

Οι υπουργοί Εμπορίου των χωρών της ομάδας G20 συναντήθηκαν στο Μπουένος Άιρες και συμφώνησαν ομόφωνα για πρώτη φορά στην ανάγκη αναμόρφωσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Σε ομόφωνη συμφωνία κατέληξαν οι υπουργοί Εμπορίου της ομάδας κρατών G20 αναφορικά με την ανάγκη αναμόρφωσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στην Αργεντινή.

Όπως δήλωσε σήμερα Σάββατο, ο πρέσβης της Αργεντινής στην Κίνα Ντιέγκο Ραμίρο Γκελάρ, «μόλις έλαβα ένα μήνυμα από το υπουργείο Εξωτερικών της Αργεντινής στο οποίο τονίζεται ότι στη χθεσινή συνάντηση των υπουργών εμπορίου των κρατών της G20, για πρώτη φορά επετεύχθη πλήρης ομόφωνη συμφωνία μεταξύ όλων των μερών για την ανάγκη αναμόρφωσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου».

Ο Γκελάρ έκανε την παραπάνω δήλωση μιλώντας σε διεθνές συνέδριο για τη βιομηχανική συνεργασία.

Ο ίδιος τόνισε ότι η συνάντηση των υπουργών ήταν πολύ σημαντική καθώς έγινε προπαρασκευαστικά για τη σύνοδο κορυφής των ηγετών των κρατών της ομαδας G20 που θα γίνει στο Μπουένος Άιρες τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Οι φωνές που υποστηρίζουν την αναμόρφωση του ΠΟΕ έχουν αυξηθεί λόγω των εμπορικών εντάσεων που έχει προκαλέσει, μεταξύ άλλων, η στροφή των ΗΠΑ προς τον προστατευτισμό. Μάλιστα, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει στο Bloomberg ότι η χώρα του θα αποχωρήσει από τον ΠΟΕ εάν συνέχιζε να φέρεται άδικα στις ΗΠΑ.

Ο Λευκός Οίκος επέβαλε σειρά δασμών στις εισαγωγές προϊόντων τον περασμένο Μάρτιο προκαλώντας αντιδράσεις από αρκετούς εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, εμ την ΕΕ και την Κίνα να απαντούν με αντίμετρα.

Την περασμένη εβδομάδα η Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σημείωσε ότι η πολιτική εμπορικών συγκρούσεων αποτελεί κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία.

Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ρωσικού Ταμείου Επενδύσεων Κίριλ Ντμίτριεφ τόνισε ότι η σκληρή πολιτική των ΗΠΑ θα μπορούσε να μειώσει την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας κατά 0,4 έως 0,5% μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Tags:
Δασμοί, Σύνοδος κορυφής G20, G20, Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ), Αργεντινή, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK