10:43 25 ΑΠΡΙΛΙΟY 2019
Μετανάστες και πρόσφυγες στο πλοίο της ιταλικής ακτοφυλακής Diciotti

Εν πλω επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου των προσφύγων προτείνουν Αυστρία και Ιταλία

© AP Photo / Salvatore Cavalli
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 10

Οι υπουργοί Εσωτερικών της Αυστρίας και της Ιταλίας πρότειναν οι πρόσφυγες να παραμένουν στη Μεσόγειο μέχρι οι αιτήσεις ασύλου τους να επεξεργαστούν και στη συνέχεια να τους επιτρέπεται να πατήσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Πρόταση για εν πλω εξέταση των αιτήσεων ασύλου κατέθεσαν οι υπουργοί Εσωτερικών της Αυστρίας και της Ιταλίας κατά τη διάρκεια σύσκεψης για τη μετανάστευση μεταξύ ευρωπαϊκών και αρκετών αφρικανικών χωρών.

Σύμφωνα με αυτή την πρόταση, οι διασωθέντες πρόσφυγες θα κρατούνταν σε πλατμόρφμες στη θάλασσα στη Μεσόγειο και όχι σε δομές στην  ξηρά, μέχρι να ολοκληρωθεί η επεξεργασία των αιτημάτων ασύλου τους.

«Για αυτούς καταφέρνουν να φτάσουν στα χωρικά ύδατα ευρωπαϊκών κρατών και διασώζονται από σκάφη, θα πρέπει να χρησιμοποιούμε αυτά τα σκάφη για να ολοκληρώνουμε τους απαραίτητους ελέγχους για το αν αξίζουν προστασία» δήλωσε ο αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Χέρμπερτ Κικλ, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον ιταλό ομόλογό του Ματέο Σαλβίνι.

«Μόλις οι άνθρωποι πατήσουν το πόδι τους στην ήπειρο, μπορείς να τους απομακρύνεις με μεγάλη δυσκολία και πολλά έξοδα», δήλωσε, συμπληρώνοντας ότι οι αιτούντες άσυλο θα λαμβάνουν φροντίδα εν πλω.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι από την Αλγερία, το Τσαντ, την Αίγυπτο, το Μαροκο, τον Νίγηρα, το Μάλι και την Τυνησία.

Τόσο η αυστριακή όσο και η ιταλική κυβέρνηση επιθυμούν να πιέσουν τα ευρωπαϊκά κράτη να υιοθετήσουν ριζοσπαστικές προτάσεις για την επίλυση του προσφυγικού ζητήματος.

Από την πλευρά του, ο Σαλβινι, τόνισε ότι είναι «απολύτως υπέρ» της πρότασης.

Ωστόσο, τόσο ο ισπανός υπουργός Εσωτερικών Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα, όσο και ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισαν ότι η ιδέα των πλατφορμών υποδοχής προσφύγων στη θάλασσα δεν υποστηρίχθηκε από κανένα αφρικανικό κράτος.

«Είναι πολύ δύσκολο για ένα κράτος να αποδεχτεί κάτι τέτοιο. Κάθε κράτος έχει την αξιοπρέπειά του και αυτό θα πρέπει να το αναγνωρίσουμε» δήλωσε ο ισπανός υπουργός.

Tags:
μετανάστες, πρόσφυγες, πλοία, αιτούντες άσυλο, Μεσόγειος, Αυστρία, Ιταλία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK