20:56 02 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Με δασμούς, ύψους 9,3 δισ. στερλινών, στις εισαγωγές τροφίμων και ποτών είναι αντιμέτωπο το Ηνωμένο Βασίλειο, σε περίπτωση «σκληρού» Brexit. Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα.

Με επιπλέον επιβάρυνση, ύψους 9,3 δισ. στερλινών, απειλούνται οι εισαγωγές τροφίμων και ποτών στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε περίπτωση εξόδου της χώρας από την Ε.Ε. χωρίς την επίτευξη συμφωνίας με τις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με νέα έρευνα της Barclays Bank, οι δασμοί στον τομέα τροφίμων και ποτών, στο σενάριο του no-deal Brexit, θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις τιμές σε ραγδαία άνοδο, επιφέροντας σημαντικές ανατιμήσεις σε βασικά καταναλωτικά αγαθά.

Οι εισαγωγείς λαχανικών, για παράδειγμα, θα κληθούν να διαχειριστούν δασμούς της τάξης του 27% για τις εισαγωγές προϊόντων από χώρες της Ε.Ε. Και φυσικά, αυτό το επιπλέον κόστος θα μετατοπιστεί, κατά ένα μεγάλο μέρος, στον Βρετανό καταναλωτή.

«Οι πρόσθετοι δασμοί θα πλήξουν όλη την εφοδιαστική αλυσίδα λιανικής και είναι βέβαιο, ότι θα οδηγήσουν σε αύξηση της τιμής των προϊόντων» αναφέρει η βρετανική τράπεζα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του 2017, ο όγκος εισαγωγών τροφίμων και ποτών από την Ευρωπαϊκή Ένωση διαμορφώθηκε σε 48 δισεκατομμύρια στερλίνες.

Σ' αντίθεση με τις εταιρείες του χρηματοπιστωτικού κλάδου, οι οποίες μπορούν να μετεγκατασταθούν στην ηπειρωτική Ευρώπη και να αποφύγουν τις επιπτώσεις, οι εταιρείες λιανεμπορίου, όπως η Tesco, η Sainsbury και η Morrison, είναι αναγκασμένες να παραμείνουν εντός της χώρας, αναλαμβάνοντας το κόστος του no-deal Brexit.

Σημειώνεται ότι Λονδίνο και Βρυξέλλες βρίσκονται στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων για τον καθορισμό των όρων εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου, με τις οριστικές αποφάσεις να λαμβάνονται εντός του προσεχούς Νοεμβρίου.

Σχετικά:

Guardian: Το Brexit ευκαιρία για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα
Για νέο δημοψήφισμα για το Brexit κάνει λόγο το Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας
Στο «τραπέζι» των Ευρωπαίων το Brexit: Αποφάσισαν έκτακτη σύνοδο τον Νοέμβριο
Tags:
τροφή, σκληρό Brexit, Brexit, Barclays Bank, Ηνωμένο Βασίλειο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK