22:23 03 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Σημαντικά κατώτερο των προσδοκιών ανέρχεται το ποσοστό συμμετοχής των πολιτών της πΓΔΜ στο εν εξελίξει δημοψήφισμα για τη συμφωνία των Πρεσπών. Κλείνουν στις 20.00 (ώρα Ελλάδος) οι κάλπες.

Σε πολύ χαμηλά επίπεδα παραμένει η προσέλευση των πολιτών της πΓΔΜ στα κατά τόπους εκλογικά κέντρα, καθώς το ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα ανέρχεται στο 29,01%, μόλις δύο  ώρες πριν την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας.

Οι πολίτες της γειτονικής χώρας έχουν περιθώριο να προσέρχονται στις κάλπες έως τις 20.00 (ώρα Ελλάδος). Σημειώνεται ότι ο αριθμός των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων ανέρχεται σε περίπου 1,8 εκατομμύρια.

Το ερώτημα, στο οποίο καλούνται να απαντήσουν οι ψηφοφόροι, είναι: «Είστε υπέρ της συμμετοχής στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ αποδεχόμενοι τη συμφωνία μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελλάδας;».

Το «στοίχημα» για τον Ζόραν Ζάεφ συνίσταται στο επίπεδο της συμμετοχής και στην υπέρβαση του ορίου του 50%, το οποίο συνιστά προϋπόθεση για να θεωρηθεί έγκυρο το δημοψήφισμα.

Ξένοι διπλωμάτες πάντως, έχουν εκφράσει την εκτίμηση ότι αν το «ναι» λάβει 600.000 ψήφους, αυτό θα είναι αρκετό για τη διεθνή κοινότητα, προκειμένου να θεωρήσει το δημοψήφισμα επιτυχές, ασχέτως αν το ποσοστό συμμετοχής ξεπεράσει το 50%.

Την εκλογική διαδικασία επιτηρούν περίπου 500 διεθνείς παρατηρητές, οι περισσότεροι από τον ΟΑΣΕ/ODIHR.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θεωρείται καίριας σημασίας για την οριστικοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία παράλληλα προϋποθέτει και την αναθεώρηση του Συντάγματος της γειτονικής χώρας.

Σχετικά:

Σε χαμηλά επίπεδα η συμμετοχή στο δημοψήφισμα της πΓΔΜ
Επικεφαλής αλβανικού κόμματος της ΠΓΔΜ: Με συμμετοχή 51% θα είμαστε ικανοποιημένοι
Ελλάδα - πΓΔΜ: Οι οικονομικές σχέσεις και τι θα γίνει αν δεν υπάρξει συμφωνία
Tags:
δημοψήφισμα πΓΔΜ, Σκοπιανό, Ζόραν Ζάεφ, ΠΓΔΜ, Σκόπια
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK