16:34 07 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Στον Ιταλό επιστήμονα απάντησε το CERN που σε ανακοίνωσή του καταδικάζει την ομιλία του ως «άκρως προσβλητική» και διαβεβαιώνει ότι «ο καθένας είναι ευπρόσδεκτος».

Ένταση και αντιδράσεις προκάλεσε διακεκριμένος Ιταλός επιστήμονας όταν μιλώντας σε σεμινάριο του CERN στη Γενεύη υποστήριξε ότι η Φυσική δημιουργήθηκε από άνδρες και ότι οι γυναίκες είναι λιγότερο ικανές σε αυτό το επιστημονικό πεδίο.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Πίζα Αλεσάντρο Στρούμια, ανέφερε αυτές τις απόψεις του σε ακροατήριο κυρίως νέων γυναικών Φυσικών, που ξεκινούν την επιστημονική τους καριέρα, γεγονός που αποτέλεσε σοβαρή πρόκληση.

Όπως είπε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, οι άνδρες είναι αυτοί που «εφηύραν και έφτιαξαν τη Φυσική, όχι μέσω πρόσκλησης», συνεπώς είναι λογικό να υπάρχουν πολύ περισσότεροι άνδρες από ό,τι γυναίκες σε αυτόν τον τομέα.

Πρόσθεσε ότι οι γυναίκες «παίρνουν υπερβολικά μεγάλη χρηματοδότηση», ότι «προωθούνται σε θέσεις ευθύνης χωρίς να το αξίζουν» και ότι στην πραγματικότητα γίνονται αξιοκρατικές διακρίσεις σε βάρος των ανδρών.

Κατά τον ίδιο, «η φυσική δεν είναι σεξιστική εναντίον των γυναικών, όμως η αλήθεια δεν μετράει εν προκειμένω, επειδή είναι μέρος μίας πολιτικής μάχης που έρχεται απ' έξω».

Με ανακοίνωσή του το CERN —το οποίο έχει Ιταλίδα φυσικό ως την πρώτη γενική διευθύντριά του- καταδίκασε την ομιλία του Στρούμια ως «άκρως προσβλητική» και τόνισε ότι «το CERN είναι ένα μέρος όπου ο καθένας είναι ευπρόσδεκτος και όλοι έχουν τις ίδιες ευκαιρίες, άσχετα από εθνικότητα, πίστη, φύλο ή σεξουαλικό προσανατολισμό».

Σύμφωνα με το BBC και το New Scientist, το CERN αφαίρεσε από την ιστοσελίδα του υλικό σχετικό με την ομιλία του Στρούμια, ο οποίος πάντως επέμεινε ότι απλώς παρουσίασε τα γεγονότα ως έχουν.

Tags:
Φυσική, σεξισμός, CERN
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK