02:28 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2019
Η σημαία της πΓΔΜ

Δημοψήφισμα στην πΓΔΜ: Ποιες χώρες έχουν αλλάξει τα ονόματά τους και γιατί

© Φωτογραφία : Alexandros Michailidis / SOOC
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Δημοψήφισμα στην πΓΔΜ (49)
0 0 0
Βρείτε μας

Οι ψηφοφόροι στην πΓΔΜ Σαββατοκύριακο συμμετείχαν σε δημοψήφισμα το Σαββατοκύριακο για την αλλαγή του ονόματος της χώρας. Το Sputnik εξετάζει διάφορα έθνη σε όλο τον κόσμο που έχουν αλλάξει τα ονόματά τους, συχνά για πολιτικούς λόγους.

Την περασμένη Κυριακή, οι ψηφοφόροι στην πΓΔΜ κλήθηκαν στις κάλπες για να επιλέξουν ένα «Ναι» ή ένα «Όχι» στη Συμφωνία των Πρεσπών. Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία που διεξήχθη ένα δημοψήφισμα για την αλλαγή του ονόματος μιας χώρας.

Τσεχοσλοβακία

Εκτός από μια «χρυσή εποχή» τον 14ο αιώνα υπό τους βασιλιάδες της Βοημίας, οι Τσέχοι ήταν υποκείμενα άλλων αυτοκρατοριών για εκατοντάδες χρόνια.

Αλλά η κατάρρευση της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας, μετά την ήττα της στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και ο ενθουσιασμός του Αμερικανού προέδρου Woodrow Wilson για «αυτοδιάθεση» οδήγησαν στη δημιουργία της Τσεχοσλοβακίας, στην οποία συμπεριλαμβάνονται τα τσεχικά εδάφη της Βοημίας και της Μοραβίας και η γειτονική Σλοβακία.

Η τσεχική και η σλοβακική γλώσσα ήταν παρόμοιες, αλλά στη δεκαετία του 1920 και του 1930 η δυσαρέσκεια αυξήθηκε στη Σλοβακία λόγω κυριαρχίας από την Πράγα.

​Το 1939 ο Jozef Tiso, ένας αντισημιτικός καθολικός ιερέας, έγινε επικεφαλής της ρατσιστικής μαριονέτας, της Σλοβακίας που σχηματίστηκε μετά την είσοδο του Χίτλερ στη Βοημία και τη Μοραβία.

Ο Tiso συνελήφθη, καταδικάστηκε σε θάνατο και κρεμάστηκε στη Μπρατισλάβα το 1947, ακριβώς όπως η Τσεχοσλοβακία αναδημιουργήθηκε κάτω από ένα κομμουνιστικό φιλοσοβιετικό καθεστώς.

Ωστόσο, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και την πτώση του κομμουνισμού, ο Τσέχος και ο Σλοβακικός λαός συμφώνησαν για φιλικό διαζύγιο και το 1993 δημιουργήθηκε η Τσεχική Δημοκρατία, μαζί με τη Σλοβακία.

​Το 2016 η κυβέρνηση της Πράγας ανακοίνωσε ότι η χώρα θα είναι γνωστή και ως Τσεχιάτο(Czechiato) κάτι που θα διευκολύνει τις εταιρείες και τις αθλητικές ομάδες να την χρησιμοποιούν σε μπλουζάκια και αγαθά.

Τσεχική Δημοκρατία παραμένει το επίσημο της όνομα πάντως, όπως και η Γαλλία ονομάζεται επίσημα η Γαλλική Δημοκρατία.

Σουαζιλάνδη

Τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, για να γιορτάσει τα 50α γενέθλιά του, ο βασιλιάς Mswati III της Σουαζιλάνδης, μιας μικρής χώρα στη νότια Αφρική, άλλαξε το όνομα eSwatini.

Ο βασιλιάς είχε διαμαρτυρηθεί εδώ και καιρό ότι οι άνθρωποι μπερδεύουν τη χώρα του με την Ελβετία.

Τώρα θα τη μπερδέψουν ίσως με μια ηλεκτρονική εταιρία που θα πουλάει πεταλούδες.

Το νέο όνομα σημαίνει «Ο λαός της Σουτίνι» και σκοπεύει να αποβάλει τα τελευταία απομεινάρια του αποικιακού του παρελθόντος.

Ταϊβάν

Το νησί στα ανοικτά των ακτών της Κίνας, που σήμερα είναι γνωστό ως Ταϊβάν, ονομαζόταν αρχικά Φορμόζα, ένα όνομα που της δόθηκε από τους Πορτογάλους και σημαίνει «όμορφο νησί». Τα πορτογαλικά, τα ολλανδικά και τα ισπανικά είχαν αποικίες στο νησί τον 17ο αιώνα.

Το 1895 ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας το κατέκτησε και παρέμεινε υπό την κυριαρχία του Τόκιο για μισό αιώνα.

Ροδεσία

Η Βόρεια Ροδεσία και η Νότια Ροδεσία πήραν το όνομά τους από τη Βρετανική αυτοκρατορία, στη μνήμη επιχειρηματία και μεγιστάνα εξόρυξης, καθότι δύο αποικίες όπου είχε κάνει μεγάλο μέρος της δουλειάς του.

​Η Βόρεια Ροδεσία θα γίνει ανεξάρτητη, όπως η Ζάμπια, το 1964, αλλά η Νότια Ροδεσία, που είχε πολύ περισσότερους λευκούς αποίκους, θα είχε μια ταραγμένη ζωή.

Η Ρόδεσια, υποστηριζόμενη από την Νότια Αφρική από την απαρτχάιντ, αντιμετώπισε μια εξέγερση από τους αντάρτες του ZANLA του Robert Mugabe και του ZIPRA του Joshua Nkomo.

Η Βρετανία τους ανάγκασε να διαπραγματευτούν και το 1980 η χώρα έγινε Ζιμπάμπουε-Ροδεσία και τελικά Ζιμπάμπουε.

 

Βιρμανία

Το 1989 η κυβερνητική στρατιωτική χούντα άλλαξε το όνομά της από τη Βιρμανία στη Μιανμάρ το 1989 και μετονομάστηκε επίσης στην πρωτεύουσα Rangoon ως Yangon.

Οι δύο λέξεις σημαίνουν το ίδιο και η μία προέρχεται από την άλλη.

Η Βιρμανία, όπως γραφόταν τον 19ο αιώνα, είναι αναγραμματισμός της λέξης Μιανμάρ.

 

 

Ζαΐρ

Ένα τεράστιο κομμάτι της κεντρικής Αφρικής — με την πρωτεύουσα του την Κινσάσα — είναι γνωστό σήμερα ως Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, αλλά έχει περάσει από πολλές αλλαγές ονόματος.

Ο πορτογάλος ναυτικός Diogo Cao ήταν ο πρώτος που εξερευνούσε την περιοχή και οι Βρετανοί, Ολλανδοί και Γάλλοι έμποροι σκλάβων εκμεταλλεύονταν επίσης την περιοχή, αλλά παρέμεινε αζήτητος μέχρι το 1870, όταν ο Leopold II, βασιλιάς των Βελγίων, ίδρυσε μια ιδιωτική εταιρεία για να το αποικίσει σε μεγάλο βαθμό τον δικό του πλούτο.

Ο βίαιος νόμος του εκτέθηκε και το 1909 αναγκάστηκε να παραδώσει την περιοχή στο βελγικό κράτος.

Το κράτος ονομαζόταν Βελγικό Κονγκό μέχρι το 1960, όταν ανεξαρτητοποιήθηκε ως Δημοκρατία του Κονγκό.

Ο συνταγματάρχης Joseph Desire Mobutu ανέλαβε την εξουσία μετά το θάνατο του εμπνευσμένου ηγέτη της χώρας, Patrice Lumumba, και το μετέτρεψε σε προσωπικό φέουδο.

Το 1971, με την πολιτική του αφρικανισμού, άλλαξε το όνομα της χώρας στο Ζαΐρ.

Όταν ο Mobutu ανετράπη τελικά το 1997 από αντάρτες με επικεφαλής τον Laurent-Desire Kabila, το όνομα της χώρας άλλαξε και πάλι στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το οποίο εν συντομία γράφεται ΛΔ Κονγκό DR Congo.

Τα τελευταία χρόνια το όνομα Ζαΐρ έχει γίνει δημοφιλές όνομα… παιδιού, ιδιαίτερα μεταξύ των Αφρο-Αμερικανών.

Θέμα:
Δημοψήφισμα στην πΓΔΜ (49)
Tags:
αλλαγή ονόματος, ονομασία, δημοψήφισμα πΓΔΜ, δημοψήφισμα, ΠΓΔΜ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK