13:00 29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
110
Βρείτε μας

Στους Ντένις Μουκουέγκε και Νάντια Μουράντ (Denis Mukwege, Nadia Murad) θα απονεμηθεί το Νόμπελ Ειρήνης για το 2018, όπως ανακοίνωσε η επιτροπή, για τον αγώνα τους ενάντια στη σεξουαλική βία.

Το Νόμπελ Ειρήνης για το 2018 θα απονεμηθεί στους Ντένις Μουκουέγκε και Νάντια Μουράντ, όπως ανακοίνωσε η επιτροπή των βραβείων, την Παρασκευή.

Η επιτροπή ανακοίνωσε ότι απονείμει το Νόμπελ Ειρήνης στους Μακουέγκε και Μουράντ για τις προσπάθειές τους να τερματίσουν την αξιοποίηση της σεξουαλικής βίας ως όπλο πολέμου και συγκρούσεων.

«Η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ αποφάσισε να απονείμει το Νόμπελ Ειρήνης για το 2018 στους Ντένις Μακουέγκε και Νάντια Μουράντ για τις προσπάθειές τους να τερματίσουν τη χρήση της σεξουαλικής βίας ως όπλο πολέμου και ένοπλων συγκρούσεων. Και οι δύο βραβευθέντες έχουν συμβάλει αποφασιστικά στην εστίαση της προσοχής και στην καταπολέμηση αυτών των εγκλημάτων πολέμου», ανέφερε η επιτροπή.

Ο Ντένις Μακουέγκε, γυναικολόγος από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, περιθάλπει θύματα σεξουαλικής βίας στη χώρα του.

​Η Νάντια Μουράντ είναι ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα των Γεζίντι του Ιράκ. Η ίδια έχει πέσει θύμα σεξουαλικής δουλείας του Ισλαμικού Κράτους.

​«Ο Ντένις Μακουέγκε είναι ο άνθρωπος που βοηθά και έχει αφιερώσει τη ζωή του στην υπεράσπιση αυτών των θυμάτων. Η Νάντια Μουράντ είναι η αυτόπτης μάρτυρας που μιλά για την κακοποίηση που έχει διαπραχθεί εναντίον της ίδιας και άλλων», πρόσθεσε η επιτροπή. 

«Και οι δύο έθεσαν σε κίνδυνο την προσωπική τους ασφάλεια αγωνιζόμενοι με θάρρος κατά των εγκλημάτων πολέμου και διασφαλίζοντας δικαιοσύνη για τα θύματα».

Η απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης, που συνοδεύεται από 1 εκατομμύριο δολάρια, θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια τελετής στο Όσλο, στις 10 Δεκεμβρίου.

Το σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΤ είχε μεταδώσει πως μεταξύ των υποψηφίων, που όμως δεν ανακοινώνονται επίσημα, ήταν και Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Tags:
σεξουαλική κακοποίηση, Βραβείο Νόμπελ, Νόμπελ Ειρήνης, Ισλαμικό Κράτος, Ιράκ, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Νορβηγία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK