03:06 21 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2019
Η αστυνομία του Σάλσμπερι αποκλείει περιοχή

Η ιστοσελίδα Bellingcat λέει ότι αναγνώρισε τον δεύτερο ύποπτο για την υπόθεση Σκριπάλ

© Sputnik / Алексей Филиппов
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0
Βρείτε μας

Την ταυτότητα του φερόμενου ως δεύτερου υπόπτου για την υπόθεση Σκριπάλ ισχυρίζεται πως αναγνώρισε η ερευνητική ομάδα Bellingcat, σε δημοσίευμα που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα.

Η ερευνητική ομάδα Bellingcat, με έδρα τη Βρετανία, η οποία παλιότερα είχε κυκλοφορήσει αβάσιμα δημοσιεύματα, κυκλοφόρησε τη Δευτέρα ένα άρθρο που υποστηρίζει ότι ο Αλεξάντρ Πετρόφ, ύποπτος για τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην πράκτορα Σεργκέι Σπριπάλ και της κόρης του Γιούλια, ήταν «στην πραγματικότητα» ένας στρατιωτικός γιατρός ονόματι Αλεξάντερ Μισκίν.

«Το Bellingcat μπορεί τώρα να αναφέρει ότι έχει οριστικά ταυτοποιήσει τον δεύτερο ύποπτο, ο οποίος ταξίδεψε από το Σάλσμπερι με το ψευδώνυμο Αλεξάντρ Πετρόφ. Στην προηγούμενη αναφορά γι' αυτόν είχαμε ήδη δώσει αποδείξεις ότι ο "Αλεξάντρ Πετρόφ" δεν είναι υπαρκτό πρόσωπο, αλλά ένα μυστικό ψευδώνυμο για έναν αξιωματούχο Ρωσικής υπηρεσίας ασφαλείας… Έχουμε τώρα ταυτοποιήσει τον "Αλεξάντρ Πετρόφ" πως στην πραγματικότητα είναι ο Δρ. Αλεξάντερ Γεβενιέβιτς Μισκίν, εκπαιδευμένος στρατιωτικός γιατρός στην υπηρεσία της GRU», αναφέρει η ομάδα.

Το Bellingcat ισχυρίζεται πως ο Μισκίν γεννήθηκε στις 13 Ιουλίου 1979 στη ρωσική βόρεια Περιφέρεια Αρχάγγελσκ και στρατολογήθηκε από τη GRU κατά τη διάρκεια των ιατρικών σπουδών. Μέχρι το 2010, φέρεται να είχε μετεγκατασταθεί στη Μόσχα όπου «έλαβε τη μυστική ταυτότητα», ισχυρίζεται η ομάδα.

Οι ισχυρισμοί αυτοί έρχονται ως ένα ακόμη τμήμα της έρευνας του Bellingcat για τους υπόπτους της υπόθεσης Σκριπάλ. Το πρώτο μέρος είχε δημοσιευτεί στις 14 Σεπτεμβρίου, όπου η ομάδα ισχυριζόταν ότι οι ύποπτοι συνδέονταν με τις Ρωσικές μυστικές υπηρεσίες. Η υπόθεση αυτή βασίζονταν στο γεγονός ότι τα διαβατήριά τους με τα ονόματα Πετρόφ και Πετρόφ εκδόθηκαν το 2009, ενώ φέρονται να μην υπάρχουν καταγραφές γι' αυτούς πριν απ' αυτή τη χρονιά.

Το δεύτερο τμήμα της έρευνας δημοσιοποιήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου, με την ομάδα να ισχυρίζεται ότι μπορούσε «οριστικά να επιβεβαιώσει» ότι «τόσο ο "Αλεξάντρ Πετρόφ", όσο και ο "Ρουσλάν Μποσίροφ" είναι ενεργοί αξιωματούχοι της GRU».

Ο Ρώσος υφυπουργός Εσωτερικών, Ιγκόρ Ζούμποφ, είχε δηλώσει ότι «η διεύθυνση της ομοσπονδιακής υπηρεσίας μετανάστευσης δεν έχει τμήματα που να υπάγονται στη GRU ή οποιοδήποτε άλλο». Είχε προσθέσει ότι είναι αδύνατο να καταλάβει εάν ένα άτομο εργάζεται στη GRU κοιτάζοντας απλώς τη βάση δεδομένων της υπηρεσίας μετανάστευσης. Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, είχε επίσης επικρίνει το υλικό που δημοσίευσε το Bellingcat.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, είχε δηλώσει πως η υπόθεση Σκριπάλ καταρρέει εξαιτίας την απουσίας στοιχείων που να αποδεικνύουν ρωσική ανάμειξη. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έχει στείλει σχεδόν 60 διπλωματικά μηνύματα στη Βρετανία, ζητώντας η Ρωσία να αποκτήσει πρόσβαση στην έρευνα και στους τραυματισμένους Ρώσους πολίτες, καθώς και ζητώντας νομική βοήθεια προτείνοντας συνεργασία, συμπεριλαμβανομένης κοινής έρευνας. Οι βρετανικές αρχές δεν έχουν απαντήσει σε κανένα απ' αυτά τα αιτήματα.

Σχετικά:

Πούτιν: Προδότης της πατρίδας του ο Σκριπάλ
«Mε... αόρατο μελάνι διέρρεε πληροφορίες στη MI-6 ο Σκριπάλ»
Άλλους δύο υπόπτους αναζητούν οι βρετανικές αρχές για την υπόθεση Σκριπάλ
Tags:
υπόθεση Σκριπάλ, Ρουσλάν Μποσίροφ, Αλεξάντρ Πετρόφ, Σκριπάλ, Σεργκέι Σκριπάλ, Σάλσμπερι, Βρετανία