09:18 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Να υποστηρίξει την αναγνώριση της Κριμαίας ως τμήμα της ρωσικής επικράτειας και να εμποδίσει την ένταξη της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης στο ΝΑΤΟ είναι μερικές από τις δεσμεύσεις του Σέρβου που εξελέγη στην τριμερή προεδρία της χώρας.

Οι Σέρβοι της Βοσνίας εξέλεξαν τον Μίλοραντ Ντόντικ στην τριμερή προεδρία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, ο οποίος σχεδιάζει να προωθήσει την αναγνώριση της Κριμαίας ως μέρος της Ρωσίας.

Η τριμερής προεδρία έχει ως αρμοδιότητα τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας και ο Ντόντικ ανέπτυξε βασικές του θέσεις στην ρωσική εφημερίδα Izvestia.

«Σκοπεύω να αναγνωρίσω το καθεστώς της Κριμαίας στο επίπεδο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Εξάλλου, η επανένωση της χερσονήσου με τη Ρωσία ήταν το αποτέλεσμα ενός νόμιμου δημοψηφίσματος, το οποίο ήταν σύμφωνο με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Ήταν μια δημοκρατική διαδικασία κατά την οποία οι κάτοικοι της Κριμαίας εξέφρασαν τη θέση τους», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Ντόντικ.

Όπως ανέφερε επίσης, η Κριμαία ανήκε ιστορικά στη Ρωσία και ήταν κομμάτι της, προσθέτοντας ότι θα ήθελε να επισκεφθεί την περιοχή το συντομότερο δυνατό.

Την ίδια στιγμή κατέστησε σαφές ότι η Ουκρανία έπρεπε να επικεντρωθεί στην επίλυση των εσωτερικών πολιτικών προβλημάτων της.

«Η Ουκρανία πρέπει τώρα να λύσει τα εγχώρια πολιτικά προβλήματα, να καθορίσει την εξωτερική της πολιτική και να καταλάβει ότι η θέση του Κιέβου που κατευθύνθηκε από τη Δύση είχε αρνητικές και επιζήμιες συνέπειες για τη χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα επισήμανε ότι θα ήθελε να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν πριν από το τέλος του 2018.

«Θα ήθελα οι πρώτες μου συναντήσεις στη νέα μου θέση να πραγματοποιηθούν με τους προέδρους της Ρωσίας και της Σερβίας — Βλαντίμιρ Πούτιν και Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Είμαι έτοιμος να πραγματοποιήσω συνάντηση με τον Ρώσο ηγέτη πριν από το τέλος του έτους», τόνισε.

Επιπλέον, προανήγγειλε ότι θα υποστηρίξει τη δημιουργία ενός ανθρωπιστικού κέντρου Ρωσίας-Σερβίας, στα πρότυπα εκείνου που λειτουργούσε στη σερβική πόλη Νις.

«Θα ήθελα να επισημάνω ότι τώρα συνεργαζόμαστε στενά με τη Ρωσία σε όλους τους τομείς. Ενδιαφερόμαστε για τις παραδόσεις ρωσικού ιατρικού εξοπλισμού όσο και για την κατασκευή μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου στο έδαφος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κριμαία επανενώθηκε με τη Ρωσία το 2014, όταν το 97% των συμμετεχόντων στο δημοψήφισμα ψήφισαν υπέρ της επανένωσης.

Παρ' όλα αυτά, η ψήφος δεν αναγνωρίστηκε από την πλειοψηφία των δυτικών χωρών, συμπεριλαμβανομένων των κρατών μελών της ΕΕ, τα οποία στη συνέχεια επέβαλαν οικονομικές και πολιτικές κυρώσεις στη Μόσχα.

Παράλληλα, ο Μίλοραντ Ντόντικ ανέφερε επίσης στη σημερινή συνέντευξή του στην εφημερίδα Izvestia, ότι θα εμποδίσει την ένταξη της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης στο ΝΑΤΟ.

«Δεν πρόκειται να ψηφίσω ποτέ υπέρ μιας πρωτοβουλίας που στηρίζει την ενταξιακή πορεία της χώρας στη συμμαχία. Αυτή είναι η δέσμευσή μου και αυτό σημαίνει ότι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη δεν θα μπορέσει να ενταχθεί σε αυτήν την οργάνωση. Δεν θα επιτρέψουμε την ένταξη στο ΝΑΤΟ, για τη διατήρηση της ουδετερότητας», επισήμανε ο Σερβοβόσνιος ηγέτης.

Tags:
ανεξαρτητοποίηση, ΝΑΤΟ, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, Μίλοραντ Ντόντικ, Βλαντίμιρ Πούτιν, Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας, Κριμαία, Ρωσία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK