02:36 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2019
Το κτήριο της ρωσικής πρεσβείας στο Λονδίνο

Ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο: Η Μόσχα δεν σχεδιάζει να δημιουργήσει φρούριο στη Λιβύη

© AFP 2019 / Justin Tallis
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Βρετανική εφημερίδα είχε υποστηρίξει ότι η Μόσχα σκοπεύει να μετατρέψει τη Λιβύη σε μια «νέα Συρία» με σκοπό να πάρει τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.

Η ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο διέψευσε τις αναφορές, σύμφωνα με τις οποίες η Μόσχα σχεδίαζε να αποκτήσει τον έλεγχο των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη, δημιουργώντας έναν ισχυρό πυρήνα στη Λιβύη.

«Το δημοσίευμα δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Το διαχειριζόμαστε ως μια νέα προσπάθεια να μετατοπιστεί η ευθύνη για την κατεστραμμένη χώρα και τις διαλυμένες ζωές των Λίβυων στη Ρωσία, η οποία δεν είχε καμία σχέση με τη νατοϊκή επέμβαση του 2011 που παραβίασε βάναυσα όλο το εύρος των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», ανέφερε εκπρόσωπος της ρωσικής πρεσβείας σε δημοσιογράφους.

Η πρεσβεία προσέθεσε ότι η Ρωσία υποστηρίζει τις ειρηνευτικές προσπάθειες και ποτέ δεν σχεδίαζε στρατιωτική επέμβαση. 

«Σεβόμαστε απόλυτα την απόφαση 1970 του ΣΑ του ΟΗΕ το οποίο επέβαλε εμπάργκο όπλων στη Λιβύη», τόνισε ο εκπρόσωπος.

Τη Δευτέρα, η βρετανική εφημερίδα The Sun είχε υποστηρίξει ότι οι βρετανικές υπηρεσίες ασφαλείας είχαν προειδοποιήσει την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι ότι η Μόσχα σκοπεύει να στείλει όπλα και στρατιώτες στη Λιβύη με σκοπό να τη μετατρέψει σε μια «νέα Συρία» και να πάρει τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη, αυξάνοντας έτσι την επιρροή της στη Δύση.

Από την πλευρά της η Ρωσία καλεί τις πλευρές που εμπλέκονται στη σύγκρουση στη Λιβύη να εμπλακούν σε έναν δημιουργικό διάλογο για πολιτική λύση ως τον μόνο τρόπο να τερματιστεί η κρίση, συμπλήρωσε η ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο.

Tags:
προσφυγικές ροές, Λιβύη, Ρωσία, Βρετανία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK