02:24 02 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

«Αβάσιμες» χαρακτήρισε τις κατηγορίες εις βάρος της Ρωσίας αναφορικά με το περιστατικό στο Σάλσμπερι, ο ειδικός απεσταλμένος της χώρας στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ).

Ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στο ΟΑΧΟ, αναπληρωτής Υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου, Γκιόργκι Καλαμανόφ, δήλωσε την Τετάρτη ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το εργαστήριο στο Πόρτον Ντάουν έχει εργαστεί πάνω στην κατασκευή μιας ουσίας τύπου Νοβιτσόκ.

«Και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το εργαστήριο του υπουργείου Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου στο Πόρτον Ντάουν, το οποίο βρίσκεται κοντά στο Σάλσμπουρι και το Έιμσμπουρι, έχει ασχοληθεί και συνεχίζει να ασχολείται με την παραγωγή νευροτοξικών παραγόντων τύπου Νοβιτσόκ. Δεν είναι αυτός ο λόγος για την άρνηση του Λονδίνου να πράξει σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου IX της σύμβασης για τα χημικά όπλα (CWC) ώστε να διασαφηνιστεί αυτή η ιστορία επιστημονικής φαντασίας;» δήλωσε ο αξιωματούχος.

Πρόσθεσε ακόμη ότι οι δυτικές χώρες έχουν επίσης κάνει έρευνες για τις διάφορες χημικές ενώσεις που συνδέονται με τον «λεγόμενο νευροτοξικό παράγοντα Νοβιτσόκ», τονίζοντας ότι πάνω από 140 πατέντες που σχετίζονται με την άμυνα αλλά και με την επιθετική χρήση των παραγόντων αυτού του τύπου, έχουν εκδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Καλαμανόφ επίσης αντέδρασε στην πρωτοβουλία του Ηνωμένου Βασιλείου να δώσει στον ΟΑΧΟ την εξουσία να αποδίδει ευθύνες για χημικές επιθέσεις.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία, όπως και πολλά άλλα κράτη, θεωρεί παράνομη την απόφαση που εγκρίθηκε στις 27 Ιουνίου σε ειδική σύνοδο της Διάσκεψης των Συμβαλλομένων Κρατών της Σύμβασης για τα Χημικά Όπλα να παράσχει στην τεχνική γραμματεία του ΟΑΧΟ την εξουσία να ‘'εντοπίζει την πλευρά που είναι ενοχή για τη χρήση χημικών όπλων"», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός.

Στις 4 Μαρτίου, ο πρώην ρώσος αξιωματικός Σκριπάλ και η κόρη του Γιούλια βρέθηκαν αναίσθητοι σε παγκάκι στο Σάλσμπουρι. Το Ηνωμένο Βασίλειο κατηγόρησε τη Μόσχα ότι ευθύνεται για την επίθεση με τις ρωσικές αρχές να χαρακτηρίζουν τους ισχυρισμούς ως αβάσιμες.

Σχετικά:

Η ιστοσελίδα Bellingcat λέει ότι αναγνώρισε τον δεύτερο ύποπτο για την υπόθεση Σκριπάλ
Πούτιν: Προδότης της πατρίδας του ο Σκριπάλ
Νέο βιβλίο υποστηρίζει ότι ο Σκριπάλ δεν πίστευε ότι τον δηλητηρίασε η Μόσχα
Κρεμλίνο: Η Ρωσία συνεχίζει να μη λαμβάνει πληροφορίες για την υπόθεση Σκριπάλ
«Mε... αόρατο μελάνι διέρρεε πληροφορίες στη MI-6 ο Σκριπάλ»
Τρίτο ύποπτο για την υπόθεση Σκριπάλ ταυτοποίησαν οι Βρετανοί σύμφωνα με δημοσιεύματα
Αστυνομία Σάλσμπερι: Δεν υπάρχουν στοιχεία για Νοβιτσόκ στο περιστατικό στο εστιατόριο
Το ψεύτικο μπουκάλι της Nina Ricci με το οποίο μεταφέρθηκε το «Νοβιτσόκ» στη Βρετανία
Με εντολή Πούτιν ανοίγει η «μυστική πόλη» που κατηγορήθηκε για παραγωγή του Νοβιτσόκ
Tags:
Νοβιτσόκ, ΟΑΧΟ, Σάλσμπερι, Ηνωμένο Βασίλειο, Ρωσία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK