15:39 17 ΙΟΥΝΙΟY 2019
Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Μητροπολίτης Ιλαρίων: Κανένας λόγος αυτοκεφαλίας σε οποιαδήποτε Ουκρανική Εκκλησία

© Sputnik / Sergey Pyatakov
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας (46)
0 10

Ξεκάθαρα εναντίον της χορήγησης αυτοκεφαλίας σε οποιαδήποτε εκκλησία της Ουκρανίας τάχθηκε ο Μητροπολίτης Ιλαρίων, σε νέα παρέμβαση του για το φλέγον ζήτημα, το οποίο ταλανίζει το τελευταίο διάστημα την ορθόδοξη εκκλησία.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος χορήγησης της αυτοκεφαλίας σε οποιαδήποτε ουκρανική εκκλησία, διαμήνυσε ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ και επικεφαλής του τμήματος Διεθνών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου της Μόσχας, Ιλαρίων.

Τόνισε δε, ότι «ακόμη και οι ομάδες αντιφρονούντων, οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για τη νέα αυτοκέφαλη εκκλησία, δεν έχουν ενοποιηθεί ακόμη και δεν έχουν εκφράσει ένα ξεκάθαρο σχέδιο για το είδος της εκκλησίας που θα γίνει».

«Για παράδειγμα, ο αρχηγός των αντιφρονούντων, Φιλάρετος Ντενενισένκο, έχει φύγει για τις ΗΠΑ εδώ και τρεις εβδομάδες, και δεν έχει κάνει ακόμη επίσημα αποδεκτή την αποστολή των Έξαρχων από την Κωνσταντινούπολη» τόνισε, παράλληλα.

Και συνέχισε: «Αυτό αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος χορήγησης αυτοκεφαλίας σε οποιονδήποτε στην Ουκρανία τώρα. Οι ουκρανικές αστικές αρχές θα το ήθελαν πολύ, αλλά η αυτοκεφαλία είναι καθαρά εκκλησιαστικός όρος».

Ο Μητροπολίτης, μάλιστα, έσπευσε να προσθέσει τα κάτωθι: «Η Ουκρανία, ως ένα κράτος με μακρά αυτοκεφαλία, είναι ένα ανεξάρτητος κράτος. Αλλά η κατάσταση της εκκλησίας θα πρέπει να αποφασιστεί από την ίδια την εκκλησία. Και οι περισσότεροι πιστοί της Ουκρανικής Ορθοδοξίας, οι οποίοι ανήκουν στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, δεν θέλουν καμία αυτοκεφαλία. Δεν ζήτησαν αυτοκεφαλία και δεν θα λάβουν».

Θέμα:
Αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας (46)

Σχετικά:

Η Ιερά Σύνοδος αρνήθηκε να συζητήσει το θέμα του αυτοκεφάλου στην Ουκρανία
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης υποσχέθηκε να δώσει αυτοκεφαλία στην Ουκρανία
Περί θρησκευτικού εμπρησμού στην Ουκρανία
Κύριλλος: Οι Έξαρχοι του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης βρίσκονται στην Ουκρανία
Tags:
ουκρανικό, Εκκλησία, Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία (Πατριαρχείο Μόσχας), Πατριαρχείο Μόσχας, Ρωσία, Ουκρανία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK