10:35 16 ΙΟΥΝΙΟY 2019
Ο ρώσος πρέσβης στη Βρετανία Αλεξάντερ Γιακοβένκο

Γιακοβένκο: Η Μόσχα δεν αποδέχεται τους βρετανικούς ισχυρισμούς για την υπόθεση Σκριπάλ

© Φωτογραφία : Russian Embassy in the UK
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Οι σχέσεις μεταξύ της Μόσχας και του Λονδίνου ξεκίνησαν να επιδεινώνονται τον Μάρτιο, όταν το Ηνωμένο Βασίλειο υποστήριξε ότι η Ρωσία είχε οργανώσει τη δηλητηρίαση των Σκριπάλ στη Σάλσμπερι, με τη Μόσχα να αρνείται τις κατηγορίες.

Οι κυβερνητικές επαφές μεταξύ της Ρωσίας και της Βρετανίας είναι «παγωμένες» στην παρούσα φάση, σημείωσε ο πρέσβης της Ρωσίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, Αλεξάντερ Γιακοβένκο, στη διάρκεια ομιλίας του σχετικά με τις διμερείς σχέσεις της Μόσχας με το Λονδίνο, ενώ τόνισε ότι η βρετανική κυβέρνηση πραγματοποιεί μια επιθετική αντιρωσική εκστρατεία. 

Σε ερώτηση για το εάν η Μόσχα αποδέχεται τις βρετανικές κατηγορίες ότι η φερόμενη επίθεση με δηλητήριο στους Σεργκέι και Γιούλια Σκριπάλ συνιστά «απόπειρα δολοφονίας» από Ρώσους πράκτορες των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών, ο ίδιος απάντησε αρνητικά.

Αιτιολογώντας, παρέθεσε τρία επιχειρήματα: 

Ο πρώτος λόγος είναι, όπως είπε, ότι η Μόσχα δεν είδε ποτέ τα στοιχεία. 

Ο δεύτερος λόγος είνει ότι η έρευνα δεν ήταν διαφανής. 

Και ο τρίτος λόγος, όπως τόνισε ο Γιακοβένκο, είναι ότι η Ρωσία δεν έχει πρόσβαση σε κανένα από τα έγγραφα που σχετίζονται με την έρευνα, καθώς η βρετανική κυβέρνηση αρνήθηκε να αποδεχτεί τη συνδρομή της Μόσχας σε νομικό επίπεδο.

«Εφ'όσον η Ρωσία κατηγορήθηκε δημοσίως από μέρους της χώρας… πρέπει να παρουσιάσεις τα στοιχεία δημοσίως. Αλλιώς, βγάζουμε το συμπέρασμα ότι όλα ήταν σκηνοθετημένα», ανέφερε ακόμη, προσθέτοντας ότι η βρετανική κυβέρνηση παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Οι σχέσεις μεταξύ της Μόσχας και του Λονδίνου ξεκίνησαν να επιδεινώνονται τον Μάρτιο, όταν το Ηνωμένο Βασίλειο υποστήριξε ότι η Ρωσία είχε οργανώσει τη δηλητηρίαση του πρώην αξιωματούχο της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών, Σεργκέι Σκριπάλ, και της κόρης του, Γιούλια, στη Σάλσμπερι. Η Μόσχα έχει αρνηθεί τις κατηγορίες, τονίζοντας ότι το Λονδίνο δεν έχει παράσχει στοιχεία που να στηρίζουν τους ισχυρισμούς του. 

Παράλληλα, ο Γιακοβένκο απέρριψε ως αντιρωσικούς τους ισχυρισμούς από τη Βρετανία, την Ολλανδία και της ΗΠΑ ότι η Ρωσία «χάκαρε» μια σειρά από διεθνείς οργανισμούς σε ολόκληρο τον κόσμο. 

«Ασφαλώς και το αρνούμαι, καθώς ήταν μέρος της γενικής εκστρατείας που προωθείται στη Βρετανία και υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ… για να δυσφημίσουν τη χώρα μου», επεσήμανε.

Tags:
υπόθεση Σκριπάλ, Αλεξάντερ Γιακοβένκο, Ρωσία, Βρετανία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK