01:50 06 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Την ανακοίνωση για τη συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Συρίας έκανε η αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Νίκι Χέιλι, ζητώντας παράλληλα να διασφαλιστεί η ασφάλεια των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ.

Το Ισραήλ και η Συρία συμφώνησαν να ανοίξουν το συνοριακό πέρασμα στην Κουνέιτρα, κοντά στην περιοχή των υψιπέδων του Γκολάν, προκειμένου να βοηθήσουν τις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ να εμποδίσουν εχθροπραξίες στην περιοχή, σύμφωνα με την αντιπρόσωπο των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Νίκι Χέιλι.

«Ζητούμε τόσο από το Ισραήλ, όσο και από τη Συρία να δώσουν πρόσβαση στις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ, καθώς και εγγυήσεις για την ασφάλειά τους. Ζητούμε επίσης από τη Συρία να αναλάβει τις απαραίτητες ενέργειες ώστε η UNDOF (η δύναμη αποκλιμάκωσης του ΟΗΕ), να αναπτυχθεί με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα και να κάνει περιπολίες χωρίς παρεμβάσεις», τονίζει η Χέιλι. 

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Άβιγκντορ Λίμπερμαν είχε ανακοινώσει την πρόθεση της χώρας του να επαναλειτουργήσει το συγκεκριμένο συνοριακό πέρασμα.

«Βλέπουμε τη συριακή αστυνομία και τις τελωνειακές αρχές στην άλλη πλευρά των συνόρων, γίνονται έργα, περνούν περιπολίες της ρωσικής στρατιωτικής αστυνομίας. Είμαστε έτοιμοι να επαναφέρουμε τη ζωή στην κανονικότητα», είχε δηλώσει ο Λίμπερμαν.

Λίγες ημέρες αργότερα, ο υποδιοικητής των ρωσικών δυνάμεων στη Συρία, αντιστράτηγος Σεργκέι Κουραλένκο είχε δηλώσει ότι «το συνοριακό πέρασμα είναι έτοιμο να ανοίξει και να λειτουργήσει. Προηγήθηκε σοβαρή δουλειά από τις ένοπλες δυνάμεις της Συρίας, με τη βοήθεια των δυνάμεων της ρωσικής αεροπορίας. Αυτό αναφέρεται, πρώτα απ' όλα, στη νίκη επί των τρομοκρατών».

«Η δουλειά στο πέρασμα ξεκίνησε από τις ρωσικές δυνάμεις. Πρώτα απ' όλα ήρθαμε στο σημείο, το ελέγξαμε και στη συνέχεια κάναμε σοβαρή δουλειά για την αποναρκοθέτησή του. Στο τελικό στάδιο, η περιοχή ελέγχθηκε από τους ειδικούς της αποστολής του ΟΗΕ», είχε τονίσει ο ρώσος ανώτατος αξιωματικός.

Tags:
συνοριακό πέρασμα, Νίκι Χέιλι, ΗΠΑ, Ισραήλ, Συρία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK