10:22 16 ΙΟΥΝΙΟY 2019
Βουλή Σκοπίων.

Ξεκινά τη Δευτέρα στη Βουλή της πΓΔΜ η συζήτηση για την αλλαγή του Συντάγματος

© Sputnik / Dmitriy Vinogradov
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Την προσεχή Δευτέρα ξεκινάει στην Ολομέλεια της Βουλής της πΓΔΜ η συζήτηση για την πρόταση αλλαγής του Συντάγματος. Η συζήτηση θα διαρκέσει μέχρι 10 ημέρες και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα δείξει εάν μπορεί να προχωρήσει η τροποποίηση.

Τη Δευτέρα θα ξεκινήσει στη Βουλή της πΓΔΜ η συζήτηση για την έναρξη των διαδικασιών αλλαγής του Συντάγματος της χώρας, όπως προβλέπεται από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Αργά το βράδυ της Παρασκευής, ολοκληρώθηκε η σχετική συζήτηση στην Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων της Βουλής και στην ψηφοφορία, 10 βουλευτές της συμπολίτευσης ψήφισαν υπέρ της πρότασης και επτά βουλευτές της αντιπολίτευσης ψήφισαν κατά.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια αναμένεται να διαρκέσει μέχρι 10 ημέρες και θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία, η οποία θα αφορά αποκλειστικά το αν θα προχωρήσει η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος με βάση τις κατευθύνσεις που περιλαμβάνονται στην πρόταση της κυβέρνησης Ζάεφ.

Για τη λήψη της απόφασης απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων, δηλαδή 80 από τους 120 βουλευτές, ώστε η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος να περάσει στα επόμενα στάδια που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής.

Η πρώτη ψηφοφορία στην Ολομέλεια είναι αυτή που θα κρίνει αν η κυβέρνηση μπορέσει να εξασφαλίσει τη στήριξη κάποιων βουλευτών της αντιπολίτευσης, προκειμένου να διαμορφωθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία δύο τρίτων για την τροποποίηση του Συντάγματος.

Tags:
Βουλή, συμφωνία των Πρεσπών, Ζόραν Ζάεφ, Σκόπια, ΠΓΔΜ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK