14:49 05 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο τρόπος ταφής ενός δεκάχρονου παιδιού, πριν από εκατοντάδες χρόνια σε νεκροταφείο παιδιών στην Κεντρική Ιταλιά, εξέπληξε μια διεθνή ομάδα αρχαιολόγων που πραγματοποιούσε ανασκαφές στο σημείο.

Ένα παιδί δέκα ετών, το φύλο του οποίου παραμένει ακόμη άγνωστο, έχει ταφεί πριν από αρκετούς αιώνες σε κοιμητήριο στη Ιταλία, με ένα αρκετά περίεργο τρόπο που φανερώνει πως οι συγγενείς του φοβόντουσαν πως θα «ξαναζωντανέψει».

Το παιδί ονομάστηκε από τους αρχαιολόγους «βρικόλακας του Λουνιάνο» και βρέθηκε θαμμένο με μια πέτρα στο στόμα του ενώ εικάζεται ότι συγγενής του παιδιού τοποθέτησε κατά αυτόν τον τρόπο την πέτρα ως μέρος κάποιας ιεροτελεστίας.

Το παραπάνω συμπέρασμα έβγαλαν οι αρχαιολόγοι καθώς ο σκελετός βρέθηκε με ανοιχτό το στόμα ανοικτό και η πέτρα ήταν σκαλισμένη.

«Δεν έχω δει ποτέ κάτι τέτοιο. Είναι εξαιρετικά μυστηριώδες και αλλόκοτο», δήλωσε ο καθηγητής Ντέιβιντ Σόρεν από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, στον Independent.

Eρευνητές υποθέτουν ότι οι κάτοικοι της κεντρικής Ιταλίας την εποχή εκείνη έπαιρναν τέτοιου είδους μέτρα προστασίας ώστε να διασφαλίσουν ότι οι νεκροί δεν θα «σηκώνονταν από τον τάφο», και δεν θα μετέδιδαν στους ζωντανούς την ασθένεια που τους σκότωσε.

Ακόμη θεωρούν ότι το συγκεκριμένο νεκροταφείο δημιουργήθηκε αποκλειστικά για παιδιά, τα οποία ήταν πιο επιρρεπή σε θανατηφόρες επιδημίες.

Ένα δόντι του δεκάχρονου «βαμπίρ», που εξέτασαν οι ερευνητές, έδειξε πως πιθανότατα το παιδί είχε μολυνθεί από ελονοσία, ασθένεια που είχε εξαπλωθεί στην περιοχή αυτή της Ιταλίας πριν από 15 αιώνες.

Να σημειωθεί ότι ο «βρικόλακας του Λουνιάνο» είναι μεγαλύτερος σε ηλικία από τα άλλα παιδιά που βρέθηκαν στην περιοχή ενώ φαίνεται να είχε γίνει «διπλή ταφή», υποδεικνύοντας πως οι συγγενείς του ήθελαν να διασφαλίσουν πως δεν θα μπορέσει να βγει από τον τάφο.

Σχετικά:

Νέα σημαντικά ευρήματα στο Ακρωτήρι Σαντορίνης
Ευγένιος Κασπέρσκι, ο Ρώσος με το ελληνικό όνομα που ξανάδωσε ζωή στο Ακρωτήρι Σαντορίνης
Σπουδαίο αρχαιολογικό εύρημα στην Ιεράπετρα
Κλοπή 50.000 ευρώ από τον αρχαιολογικό χώρο της Σπιναλόγκας
Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα στο νεκροταφείο Πετρά στη Σητεία
Tags:
βαμπίρ, αρχαιολογικά αντικείμενα, αρχαιολογική ανακάλυψη, Ιταλία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK