01:47 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2019
Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Η Ρωσική Εκκλησία διακόπτει κάθε δεσμό με το Οικουμενικό Πατριαρχείο

© Sputnik / Sergey Pyatakov
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 51
Βρείτε μας

Στην απόφαση να διακοπεί κάθε επικοινωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης κατέληξε η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, σε συνέχεια της απόφασης του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης να παραχωρήσει αυτοκεφαλία στην ουκρανική Εκκλησία, αποφάσισε τη διακοπή κάθε δεσμού με το Οικουμενικό Πατριαρχείου.

«Στη σημερινή συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, λήφθηκε η απόφαση να σταματήσει εντελώς κάθε επικοινωνία με το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης. Ήταν μια επιβεβλημένη απόφαση όμως η Ιερά Σύνοδός μας δεν μπορούσε να λάβει άλλη απόφαση επειδή όλη η λογική των πρόσφατων ενεργειών του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης οδηγούσε σε αυτό», τόνισε ο Μητροπολίτης Ιλαρίων μιλώντας σε δημοσιογράφους. 

Παράλληλα τόνισε ότι ελπίζει ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης θα αλλάξει την απόφασή του να χορηγήσει αυτοκεφαλία στη μη-κανονική Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Σύμφωνα με τον μητροπολίτη, οι ρώσοι ορθόδοξοι πιστοί ενορίτες δε θα επιτρέπεται να κοινωνούν σε εκκλησίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης.

O Ρώσος Πατριάρχης Κύριλλος, φτάνοντας στο Μινσκ, όπου πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος, είχε εκφράσει την ελπίδα του «η Ορθόδοξη Εκκλησία να βρει τη δύναμη να ξεπεράσει τις δυσκολίες…να μείνει ενωμένη».

Την Πέμπτη, Οικουμενικό Πατριαρχείο, μετά από τακτική Ιερά Σύνοδο, έλαβε την απόφαση να χορηγήσει αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας και να επαναφέρει τον σχισματικό Πατριάρχη Φιλάρετο στην κανονικότητα της Εκκλησίας αλλά και τον σχισματικό Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Μαλέτιτς, της λεγόμενης «Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας».

Η απόφαση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας κάνει λόγο για «παράλογες» και «με πολιτικό κίνητρο» αποφάσεις εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου και τονίζει ότι στηρίζει απόλυτα την Κανονική Ουκρανική Εκκλησία «σε ιδιαίτερα δύσκολους καιρούς».

Σχετικά:

Αυστηρή απάντηση θα δώσει η Ρωσική Εκκλησία στην απόφαση του Πατριαρχείου για την Ουκρανία
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο παραχωρεί αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας
Tags:
αυτοκεφαλία, Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης, Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος, Πατριάρχης Βαρθολομαίος, Ουκρανία, Ρωσία, Κωνσταντινούπολη
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK