21:21 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2019
Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ

Μεντβέντεφ: Η Ευρώπη με τις κυρώσεις στη Ρωσία χάνει περισσότερα από τις ΗΠΑ

© Sputnik / Александр Астафьев
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ κατά του ρωσικού τραπεζικού συστήματος αποτελούν κήρυξη εμπορικού πολέμου, αλλά η Μόσχα είναι σε θέση να ξεπεράσει αυτές τις πιέσεις, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ σε συνέντευξή του.

Την πολιτική των κυρώσεων τόσο από την πλευρά των ΗΠΑ όσο και από την Ευρώπη σχολίασε ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ σε συνέντευξή του στο Euronews.

«Οι αμερικανικές επιχειρήσεις δεν επηρεάστηκαν πολύ από τις κυρώσεις που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στη χώρα μας επειδή οι εμπορικές συναλλαγές ήταν περιορισμένες, αλλά οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις έχουν πληγεί πολύ», δήλωσε.

«Μετά την ανακοίνωση των κυρώσεων, το εμπόριό μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση έπεσε περίπου στο μισό. Βρισκόταν στα 430 δισ. ευρώ και σε κάποιο σημείο έπεσε στα 220-230 δισ. Το ερώτημα που προκύπτει είναι το εξής: Τι έχασε η Ευρώπη; Έχασε θέσεις εργασίας. Έχασε κέρδος. Έχασε την εμπιστοσύνη της», ανέφερε επίσης ο ρώσος πρωθυπουργός.

Ο επικεφαλής της ρωσικής κυβέρνησης επισήμανε ακόμη ότι η πολιτική κυρώσεων καταστρέφει την παγκόσμια οικονομική τάξη.

«Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι η οικονομία μας είναι σε θέση να προσαρμοστεί σε κάθε μορφή πίεσης. Το μόνο ερώτημα είναι το γιατί αυτό είναι απαραίτητο. Καταστρέφει τη διεθνή τάξη», ανέφερε στη συνέντευξή του.

Εξήγησε, επίσης, πως λόγω του περιορισμένου όγκου του ρωσοαμερικανικού εμπορίου, οι επιχειρήσεις των ΗΠΑ δεν είχαν σοβαρές επιπτώσεις από τις τρέχουσες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

«Όμως, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις επλήγησαν πάρα πολύ, επειδή έχουμε ένα τεράστιο όγκο συναλλαγών. Ο εμπορικός κύκλος εργασιών με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι σήμερα περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό δεν είναι τίποτα. Το 45% του εμπορικού μας κύκλου εργασιών βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται για εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ», υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Μόσχα κατανοεί τους λόγους για τους οποίους οργανώνονται στοχευμένες κινήσεις κατά της Ρωσίας, αλλά τόνισε ότι η πίεση αυτή δεν μπορεί να επηρεάσει τις θέσεις της Ρωσίας με οποιονδήποτε τρόπο.

«Αυτή η αντιρωσική εκστρατεία στο 90% των περιπτώσεων έχει εντελώς εσωτερικούς πολιτικούς στόχους: την παραμονή στην εξουσία, τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης, την επιτυχία κάποιων στόχων. Αλλά σίγουρα δεν επηρεάζει τις θέσεις της Ρωσίας. Είναι αδύνατο να επηρεαστεί η Ρωσία, όλοι το κατανοούν πλήρως αυτό», κατέληξε ο Μεντβέντεφ.

Σχετικά:

BP: Το ενεργειακό σύστημα της ΕΕ θα καταρρεύσει αν μπουν κυρώσεις σε ρωσικές εταιρείες
Κυρώσεις που βγάζουν… μάτι όσων τις επιβάλλουν
Κρεμλίνο: Εχθρικές οι νέες αμερικανικές κυρώσεις, η Ρωσία θα απαντήσει
Νέο μηχανισμό επιβολής κυρώσεων για τα χημικά όπλα ενέκρινε η Ε.Ε.
Επανεξέταση των κυρώσεων εναντίον της Βόρειας Κορέας προτείνουν Ρωσία και Κίνα
Λαβρόφ: Άκαιρη η πολιτική της Δύσης για ενίσχυση των κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας
Tags:
κυρώσεις, ΕΕ, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, Ρωσία, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK