18:57 24 ΑΠΡΙΛΙΟY 2019
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Βαρθολομαίος: Καλοπληρωμένα άρθρα και μαύρη προπαγάνδα από τους Ρώσους για το Ουκρανικό

© Φωτογραφία : Konstantinos Tsakalidis / SOOC
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας (39)
107

Απάντηση στο Πατριαρχείο της Μόσχας έδωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, διαμηνύοντας ότι δεν δεν πρόκειται να οπισθοχωρήσει στο ζήτημα της ουκρανικής ορθόδοξης εκκλησίας.

«Μήνυμα» ότι δεν πρόκειται να οπισθοχωρήσει απέναντι στις ρωσικές πιέσεις για την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας έστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της ελληνικής ομογένειας στην Κωνσταντινούπολη, η οποία διεξήχθη το απόγευμα της Κυριακής, ο Πατριάρχης αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το εκκλησιαστικό ζήτημα του Κιέβου, επεσήμανε τα εξής:

«Είτε αρέσει στους αδελφούς μας τους Ρώσους είτε δεν αρέσει, αργά ή γρήγορα θα ακολουθήσουν τη λύση που θα δώσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, διότι δεν έχουν άλλη επιλογή»

Δεν παρέλειψε να καταγγέλλει μάλιστα, την ύπαρξη «καλοπληρωμένων άρθρων» και «μαύρης προπαγάνδας» εκ μέρους της ρωσικής πλευράς, η οποία «χτυπάει το Οικουμενικό Πατριαρχείο».

«Ο Θεός μας έδωσε δύο αυτιά, το ένα από εδώ και το άλλο από εκεί» έσπευσε να σημειώσει με νόημα.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση της Κωνσταντινούπολης να χορηγήσει αυτοκεφαλία στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Μόσχας, η οποία προχώρησε στη διακοπή «κάθε δεσμού» με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Μάλιστα, το Σάββατο, ο Μητροπολίτης Ιλαρίων, επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Υποθέσεων της Ρωσικής Εκκλησίας αναγνώρισε τον Βαρθολομαίο ως «σχισματικό», καθώς «αναγνώρισε τους σχισματικούς και εντάχθηκε και ο ίδιος στο σχίσμα».

«Έτσι δουλεύουν οι κανόνες της εκκλησίας. Επομένως, για εμάς ο Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης είναι τώρα σχισματικός », εξήγησε ο μητροπολίτης στο τηλεοπτικό κανάλι «Ρωσία 24» έσπευσε να προσθέσει.

Είχε προηγηθεί παρέμβαση και του Πατριάρχη Κυρίλλου, ο οποίος κατήγγειλε ότι το Φανάρι «ταυτίστηκε με τους σχισματικούς. «Με τρόπο μη-κανονικό, παραβιάζοντας όλους τους κανόνες, εισέβαλε στη δικαιοδοσία μας και συγχώρεσε σχισματικούς» επεσήμανε, χαρακτηριστικά.

Θέμα:
Αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας (39)

Σχετικά:

«Σχισματικό» χαρακτηρίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος
Η Ρωσική Εκκλησία διακόπτει κάθε δεσμό με το Οικουμενικό Πατριαρχείο
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο παραχωρεί αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας
Η Ρωσική Εκκλησία εκτός Ρωσίας αναστέλλει τα συλλείτουργα με το Οικουμενικό Πατριαρχείο
Πατριαρχείο Μόσχας: Κλιμάκωση της κατάστασης με ευθύνη της Κωνσταντινούπολης
Πατριαρχείο Μόσχας: Καμία τοπική εκκλησία δεν στηρίζει τα σχέδια για αυτοκέφαλη Ουκρανία
Tags:
ουκρανική εκκλησία, Εκκλησία, Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης, Πατριαρχείο Μόσχας, Πατριάρχης Βαρθολομαίος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK