19:59 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Γαλλικός νόμος που τέθηκε σε εφαρμογή το 2010 απαγορεύει στις γυναίκες να φορούν δημοσίως ισλαμική μαντίλα που θα καλύπτει πλήρως το πρόσωπο, συμπεριλαμβανομένης και της μπούρκας.

Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ έδωσε την Τρίτη στη Γαλλία προθεσμία 180 ημερών για να επανεξετάσει την απαγόρευση στην ισλαμική ενδυμασία που καλύπτει το πρόσωπο, δηλαδή το νικάμπ, κάνοντας λόγο για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με ανακοίνωση.

«Συγκεκριμένα, η Επιτροπή δεν πείστηκε από τον ισχυρισμό της Γαλλίας ότι η απαγόρευση της κάλυψης του προσώπου ήταν απαραίτητη και ανάλογη από άποψη ασφαλείας ή για την επίτευξη του στόχου της "κοινωνικής συνύπαρξης"», αναφέρει η ανακοίνωση της Επιτροπής.

Εκτός από τη Γαλλία και άλλα ευρωπαϊκά κράτη όπως η Αυστρία, το Βέλγιο και η Δανία έχουν εισάγει νομοθεσίες που απαγορεύουν ορισμένων ειδών ισλαμικές ενδυμασίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη που η αρχή προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει καταδικάσει τη γαλλική απαγόρευση στην μπούρκα που είχε επιβληθεί το 2010. Ωστόσο, το 2015, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου είχε υποστηρίξει ότι η απαγόρευση δε συνιστούσε διάκριση στη  θρησκευτική ελευθερία καθώς επιβλήθηκε για να στοχεύσει όλους τους τύπους καλύμματος κεφαλής που χρησιμοποιούνταν για την πλήρη κάλυψη του προσώπου.

Tags:
ισλάμ, μπούρκα, νικάμπ, ΟΗΕ, Γαλλία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK