07:40 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο τυφώνας Walaka κατέστρεψε εντελώς ένα νησί στο οποίο έβρισκαν καταφύγιο πολλά είδη άγριας ζωής που κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Το Ανατολικό Νησί πλέον βρίσκεται στο σύνολό του κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Τα εδάφη στα οποία δημιουργούσαν τις φωλιές τους οι υπό εξαφάνιση πράσινες θαλάσσιες χελώνες, αλλά και οι χώροι όπου φώλιαζαν πολλές φώκιες βρίσκονται πλέον κάτω από την επιφάνεια του νερού, ως αποτέλεσμα της καταστροφής που υπέστη το Ανατολικό Νησί στον Ειρηνικό Ωκεανό από τον τυφώνα Walaka.

Το Ανατολικό Νησί είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Υφάλων της Γαλλικής Φρεγάτας και βρίσκεται περίπου 800 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Χονολουλού.

Παρότι ο τυφώνας Walaka δεν έλαβε τη δημοσιότητα άλλων τυφώνων, επρόκειτο για έναν από τους ισχυρότερους καταγεγραμμένους τυφώνες που έχουν πλήξει τον Ειρηνικό, σύμφωνα με το ABC.

Επτά ερευνητές άγριας ζωής χρειάστηκε να εγκαταλείψουν τα νησιά καθώς πλησίαζε ο τυφώνας.

Η άγρια πανίδα των νησιών, που σε κάποιες περιπτώσεις αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της εξαφάνισης, αναμένεται να υποστεί μεγάλο πλήγμα από τις συνέπειες του τυφώνα, καθώς το Ανατολικό Νησί βρίσκεται πλέον στο σύνολό του κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, ενώ το γειτονικό του Νησί Τερν, έχει υποστεί σοβαρές ζημιές.

Οι αεροφωτογραφίες που κατέγραψε η Υπηρεσία Ψαριών και Άγριας Ζωής των ΗΠΑ, καθώς και η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας, είναι χαρακτηριστικές της καταστροφής.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Τσιπ Φλέτσερ  του Πανεπιστημίου της Χαβάης τόνισε ότι η πράσινη χελώνα βασιζόταν στο Ανατολικό Νησί ως περιβάλλον για να φωλιάζουν.

«Περίπου το 96% χρησιμοποιούν τα κοραλλιογενή νησιά και οι μισές από αυτές χρησιμοποιούσαν το συγκεκριμένο νησί», σημειώνει ο καθηγητής.

Ομάδα επιστημόνων αναμένεται να καταγράψει σε αναφορά το μέγεθος της ζημιάς που υπέστη η άγρια ζωή της περιοχής, προκειμένου οι αρχές να αναπτύξουν ένα σχέδιο δράσης.

Tags:
φώκιες, χελώνες, τυφώνας, νησί, Ειρηνικός Ωκεανός, Χαβάη
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK