01:55 12 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

«Όσα λέγονται και γράφονται περί άλλων κινήτρων είναι μυθεύματα», αναφέρει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, αναφερόμενος στην απόφαση της χορήγησης αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας.

Στην απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να εκχωρήσει αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, σε ομιλία του στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Ξυλόπορτας. 

Ο ίδιος ανέφερε, συγκεκριμένα, ότι «η αγαπητική μέριμνα της Εκκλησίας ήταν το αποκλειστικό κίνητρο και το αμετακίνητο κριτήριο και για την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να χορηγήσει το Αυτοκέφαλο στον πιστό λαό της Ουκρανίας». «Όσα λέγονται και γράφονται, ανερυθριάστως, περί άλλων κινήτρων εις την σχετικήν απόφασιν του Οικουμενικού Θρόνου, είναι μυθεύματα», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Η απόφαση της Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης να χορηγήσει αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας οδήγησε τη Ρωσική Εκκλησία στην απόφαση να διακόψει δεσμό με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία έχει μιλήσει, συγκεκριμένα, για «παράλογες» και «με πολιτικό κίνητρο» αποφάσεις εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Πρόσφατα, σε δηλώσεις του ο Νικολάι Μπαλάσοφ του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, είχε δηλώσει ότι η πρόθεση του Κιέβου να κλέψει το όνομα «Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία» από την κανονική εκκλησία είναι μια τεράστια παρέμβαση της κρατικής εξουσίας στη σφαίρα της εκκλησιαστικής ζωής.

Συγκεκριμένα, o Οικουμενικός Πατριάρχης, στην ομιλία του, σημείωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Πιστή εις τον Κύριόν της, η Εκκλησία, είναι αδύνατον να παραμένη αδιάφορος και αδρανής, όταν ακούη την κραυγήν αγωνίας των πασχόντων, των εμπεσόντων εις τους ληστάς, των κοπιώντων και πεφορτισμένων, των περιφρονημένων και αδικημένων, των μη εχόντων που την κεφαλήν κλίναι, των προσφύγων, των εξουθενωμένων και πεινασμένων παιδιών, των αθώων θυμάτων της πολεμικής βίας, των διώξεων και των διακρίσεων. Όλη η ιστορική πορεία της Εκκλησίας είναι χείμαρρος φιλανθρωπίας, μικροδιακονίας και μακροδιακονίας ιστορία αγώνων διά την προστασίαν της ιερότητος του ανθρωπίνου προσώπου, διακονία και συμπαράστασις, αλληλεγγύη και θυσιαστική αγάπη. Υπάρχει παντού αξιοθαύμαστος δυναμισμός, πνεύμα προσφοράς και βοηθείας, στάσεις, αι οποίαι προκαλούν θαυμασμόν ακόμη και εις τους πολεμίους της Εκκλησίας. Σκοπός της ζωής του χριστιανού ήταν και παραμένει, όπως έλεγε ο μέγας «προφήτης της φιλανθρωπίας» και προκάτοχος μας εις τον αποστολικόν Θρόνον της Κωνσταντινουπολίτιδος Εκκλησίας Ιωάννης ο Χρυσόστομος, «τους πλησίον διά πάντων ωφελείν» […].

«Το επαναλαμβάνομεν και το τονίζομεν πάλιν και πολλάκις: Η Εκκλησία του Χριστού είναι θυσιαστική και διακονική, όλη η ζωή της είναι μέριμνα και αγών διά τον άνθρωπον, διά την ένθεον διακονίαν του επιγείου και του ουρανίου προορισμού του. Εις την συναφείαν αύτην επιθυμούμεν να καταστήσωμεν εις πάντας σαφές, ότι η αγαπητική μέριμνα διά τον λαόν του Θεού εις την Ουκρανίαν, ο οποίος λαός υπέφερε, λόγω των διασπάσεων και των ποικιλομόρφων αναστατώσεων, και επιθύμησε διακαώς την εν Χριστώ κοινωνίαν και ενότητα, ήτο το κίνητρον και το αμετακίνητον κριτήριον διά την απόφασιν του Οικουμενικού Πατριαρχείου να χορηγήση το Αυτοκέφαλον εις αυτόν. Διά την Εκκλησίαν του Χριστού ισχύει, διηνεκώς και αμετακινήτως: «Ουδέν όσον άνθρωπος ιερόν, ω και φύσεως εκοινώνησεν ο Θεός» (Νικόλαος Καβάσιλας, ο. π., στ', 14). Όσα λέγονται και γράφονται, ανερυθριάστως, περί άλλων κινήτρων εις την σχετικήν απόφασιν του Οικουμενικού Θρόνου, είναι μυθεύματα».

Tags:
αυτοκεφαλία, Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης, Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, Βαρθολομαίος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK