22:12 12 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η κρατική υπηρεσία πληροφοριών της Τσεχοσλοβακίας παρακολουθούσε τον Ντόναλντ Τραμπ μετά το γάμο του με το Τσεχοσλοβακικό μοντέλο Ιβάνα Ζελνίκοβα μέχρι την κατάρρευση της κομμουνιστικής κυβέρνησης το 1990, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Το ενδιαφέρον του παλαιότερου σχήματος των μυστικών υπηρεσιών της τότε Τσεχοσλοβακίας (StB) συγκέντρωνε ο νυν Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σύμφωνα με δημοσιεύματα του τσέχικου περιοδικού Respekt και την εφημερίδα The Guardian που επικαλούνται πράκτορες και έγγραφα της πρώην StB.

Σύμφωνα με τα αρχεία, ο Μίλος Ζελνιέκ, ο πατέρας της Ιβάνα, έδινε στην StB αναφορές για τον Τραμπ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην κόρη του στο Gottwaldov, τη νοτιοδυτική πόλη της Τσεχοσλοβακίας όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε.

Τα ίδια αρχεία δείχνουν ότι το ενδιαφέρον της StB για τον Τραμπ αυξήθηκε μετά τις προεδρικές εκλογές του 1988 στις ΗΠΑ, με την αρμόδια διεύθυνση για την ξένη κατασκοπία να ζητήσει να «εμβαθύνει» την εποπτεία του μεγιστάνα ακινήτων εκείνη τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Μιλώντας στα μέσα, το στέλεχος της πρώην υπηρεσίας Βλαστιμίλ Ντάνεκ επιβεβαίωσε ότι ο Τραμπ «ήταν φυσικά ένα πολύ ενδιαφέρον πρόσωπο» για την τσεχοσλοβακική υπηρεσία. «Ήταν επιχειρηματίας, είχε πολλές επαφές, ακόμη και στην αμερικανική πολιτική. Επικεντρώνοντάς σε αυτόν, ξέραμε ότι είχε επιρροή, είχαμε πληροφορίες ότι ήθελε να γίνει πρόεδρος στο μέλλον», δήλωσε ο Ντάνεκ.

Οι προεδρικές φιλοδοξίες του Τραμπ φάνηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1980 όταν άρχισε να εμφανίζεται με μεγάλη συχνότητα ωστα αμερικανικά ΜΜΕ.

Ο αξιωματούχος δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει ή να αρνηθεί ότι η StB μοιράστηκε οποιαδήποτε πληροφορία είχε για τον μελλοντικό πρόεδρο με την «αδελφή» κομμουνιστική υπηρεσία πληροφοριών KGB.

«Δεν θέλω να σας πω περισσότερα στοιχεία. Είναι ένα παρελθόν που θα ήθελα να ξεχάσω, δεν θέλω να έχω κανένα πρόβλημα», δήλωσε μυστηριωδώς ο Βλαστιμίλ Ντάνεκ.

Σε εμπιστευτικό έγγραφο της 23ης Ιανουαρίου 1989, ο τοπικός υποδιοικητής της StB, Πίτερ Σούρι έγραψε ότι κατά τη διάρκεια επίσκεψης με τους γονείς της τον Οκτώβριο του 1988, η Ιβάνα Τραμπ προέβλεψε με βεβαιότητα την εκλογική νίκη του Μπους, με την πρόβλεψή της, να έρχεται κατά δήλωσή της «από τα υψηλότερα κλιμάκια εξουσίας στις ΗΠΑ».

Ο πράκτορας πρότεινε να μείνει η υπηρεσία σε επαφή με τον πατέρα της Ιβάνα για να αποκτήσει περισσότερες πληροφορίες για την εξωτερική πολιτική, την πολιτική και την οικονομία των ΗΠΑ, καθώς και τις υπηρεσίες πληροφοριών τους, από την ίδια την Ιβάνα, η οποία λέγεται ότι μετακινήθηκε σε «κορυφαίους πολιτικούς κύκλους» στις ΗΠΑ χάρη στον σύζυγό της που διέθετε επιρροή.

Tags:
παρακολούθηση, StB, μυστικές υπηρεσίες Τσεχοσλοβακίας, Ιβάνκα Τραμπ, Ντόναλντ Τραμπ, ΗΠΑ, Τσεχοσλοβακία, Σλοβακία, Τσεχία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK