12:57 03 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Σύροι αξιωματούχοι, ξένοι αρχαιολόγοι και ειδικοί αποκατάστασης αρχαιοτήτων παρακολούθησαν την τελετή επαναλειτουργίας του Εθνικού Μουσείου της Συρίας στην καρδιά της Δαμασκού στις 28 Οκτωβρίου.

Περισσότερα από έξι χρόνια μετά τη διακοπή της λειτουργίας του, καθώς ο εμφύλιος πόλεμος της χώρας έπληξε την πρωτεύουσα, η επαναλειτουργία του μουσείου χαιρετίστηκε από αξιωματούχους της Συρίας ως σημάδι επιστροφής στη φυσιολογική ζωή,

Σύμφωνα με το Αssociated Press, η επανέναρξη λειτουργίας των μουσείων αποτελει ένα σημάδι ότι οι εν λόγω αξιωματούχοι είναι πρόθυμοι να εξαργυρώσουν τις στρατιωτικές νίκες των Συριακών Ενόπλων Δυνάμεων απέναντι σε άλλες ένοπλες ομάδες, οι οποίες βομβάρδισαν τη Δαμασκό και απείλησαν την έδρα της κυβέρνησης στην πρωτεύουσα, που απέχει μόνο μίλια από το προεδρικό μέγαρο.

Πέρα από τις διαδοχικές στρατιωτικές προόδους και με τη στήριξη της Ρωσίας και του Ιράν, τα συριακά στρατεύματα ανέκοψαν τις επιδρομές των ανταρτών στα περίχωρα της Δαμασκού, αποβάλλοντας τις ένοπλες ομάδες στο βορρά και αποκαθιστώντας την ηρεμία.

 • Τα εκθέματα του εθνικού αρχαιολογικού μουσείου της Δαμασκού
  Τα εκθέματα του εθνικού αρχαιολογικού μουσείου της Δαμασκού
  © AP Photo / SANA
 • Τα εκθέματα του εθνικού αρχαιολογικού μουσείου της Δαμασκού
  Τα εκθέματα του εθνικού αρχαιολογικού μουσείου της Δαμασκού
  © AP Photo / SANA
 • Τα εκθέματα του εθνικού αρχαιολογικού μουσείου της Δαμασκού
  Τα εκθέματα του εθνικού αρχαιολογικού μουσείου της Δαμασκού
  © AP Photo / SANA
 • Κόσμος στην επανέναρξη λειτουργίας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου στη Δαμασκό
  Κόσμος στην επανέναρξη λειτουργίας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου στη Δαμασκό
  © AP Photo / SANA
1 / 4
© AP Photo / SANA
Τα εκθέματα του εθνικού αρχαιολογικού μουσείου της Δαμασκού

«Η επανέναρξη λειτουργίας του Μουσείου είναι ένα πραγματικό μήνυμα ότι η Συρία είναι ακόμα εδώ και η κληρονομιά της δεν θα επηρεαστεί από την τρομοκρατία», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού της Συρίας Μοχάμεντ Αχμάντ απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους και σε επισκέπτες. «Σήμερα, η Δαμασκός έχει ανακάμψει».

Μεταξύ των αρχαιοτήτων που εκτίθενται είναι τοιχογραφίες από τον 2ο αιώνα της ανατολικής Συρίας, υφάσματα από την κεντρική Παλμύρα και αγάλματα της ελληνικής θεάς της Νίκης από το νότο.

Ο συριακός εμφύλιος που ξέσπασε από τις αρχές του 2011, ήταν επιζήμιος για την πλούσια κληρονομιά της χώρας.

Οι αρχές έκλεισαν αρκετά μουσεία και σύμφωνα με το Αssociated Press, απομάκρυναν με ασφάλεια πάνω από 300.000 αντικείμενα- εκθέματα, αλλά κάποιες τοποθεσίες καταστράφηκαν από το Ισλαμικό Κράτος, τις μάχες του Εμφυλίου ή λεηλατήθηκαν.

Ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Μουσείων, Μαχμούντ Χαμόντ, επισήμανε ότι τέσσερα από τα πέντε τμήματα του μουσείου θα ανοίξουν για να παρουσιάσουν εκατοντάδες αρχαιολογικά ευρήματα που χρονολογούνται από τις προϊστορικές, ιστορικές, κλασικές και ισλαμικές ιστορικές περιόδους. Παράλληλα τόνισε ότι κάποια αντικείμενα που έχουν αποκατασταθεί από τις Αρχές της Συρίας θα είναι επίσης διαθέσιμα για το κοινό.

«Περισσότερα από 9.000 αντικείμενα αναστηλώθηκαν και αποκαταστάθηκαν από τότε που άρχισε ο πόλεμος», ανέφερε, σημειώνοντας ότι το μουσείο χρειάζεται ανακαίνιση και χρηματοδότηση. Παράλληλα τόνισε ότι εκατοντάδες χιλιάδες σημαντικά αντικείμενα και γλυπτά μετακινήθηκαν στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Την ίδια στιγμή οπρώην Γενικός Διευθυντής Αρχαιοτήτων και Μουσείων, Ο Μαμούν Αμπντούλ Καρίμ ο οποίος είχε επιβλέψει την αποστολή για την μετακίνηση και απόκρυψη σημαντικών αντικειμένων σε ασφαλείς θέσεις, δήλωσε ότι η χώρα χρειάζεται χρόνια, μεγάλες δυνατότητες και εκατομμύρια δολάρια για να ανοίξει εκ νέου όλα τα μουσεία σε εθνικό επίπεδο.

Επιπλέον τόνισε ότι εκατοντάδες αντικείμενα θα επιστρέψουν στην κλασσική πτέρυγα μέσα στο μουσείο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με την ελληνική και τη ρωμαϊκή περίοδο, ενώ άλλες πτέρυγες θα ξανανοίξουν σύντομα.

«Στην πραγματικότητα, αυτή ήταν μια πολύ μεγάλη νίκη για τη χώρα», ανέφερε. «Όταν όλα τα μουσεία ξανανοίξουν σε εθνικό επίπεδο, τότε μόνο θα μπορούμε να πούμε ότι η κρίση στη Συρία τελείωσε», πρόσθεσε.

Tags:
Εθνικό αρχαιολογικό Μουσείο Συρίας, τεχνουργήματα, εκθέματα, αρχαιολόγοι, πολιτισμός, αρχαιολογικά αντικείμενα, μουσείο, αρχαιολογικοί χώροι, Συρία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK