20:00 23 ΙΟΥΛΙΟY 2019
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Βαρθολομαίος: H συμφωνία με το Κίεβο θα διευκολύνει τη χορήγηση αυτοκεφαλίας

© Φωτογραφία : Konstantinos Tsakalidis / SOOC
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος δήλωσε το Σάββατο ότι η συμφωνία συνεργασίας που υπέγραψε με τον ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο θα επιταχύνει τη διαδικασία χορήγησης αυτοκεφαλιας στην μη κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Για επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης αυτοκεφαλίας στην εκκλησία της Ουκρανία έκανε λόγο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, μετά την υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας με τον ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο.

Να σημειωθεί ότι ο Πόροσνενκο βρίσκεται σε διήμερη επίσκεψή στην Τουρκία.

«Έχουμε μόλις υπογράψει μια συμφωνία συνεργασίας μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ουκρανίας, το οποίο θα βοηθήσει στην επιτάχυνση της χορήγησης αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας», δήλωσε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
Σύμφωνα με τον πατριάρχη, η συμφωνία είναι σημαντική ο για τις διμερείς σχέσεις και για την Ορθοδοξία εν γένει και εξέφρασε την ελπίδα του να επισκεφθεί την Ουκρανία.

Πριν λίγες εβδομάδες η Σύνοδος του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε ότι θα προχωρούσε στη χορήγηση ανεξαρτησίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Ως αποτέλεσμα η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας αποφάσισε να «κόψει την Ευχαριστηριακή κοινωνία» με τον Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης.

Ο Πατριάρχης Μόσχας είχε αποκαλέσει την απόφαση του Πατριάρχη Κωνσταντινούπολης ως «νομιμοποίηση του σχίσματος» δηλώνοντας ότι θα έχει καταστροφικές συνέπειες και θα επηρεάσει εκατομμύρια Χριστιανούς στην Ουκρανία και άλλες χώρες.

Σχετικά:

Ποροσένκο: Υπεγράφη συμφωνία συνεργασίας Κιέβου και Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης
Βαρθολομαίος: Η αγαπητική μέριμνα της Εκκλησίας το κίνητρο για την ουκρανική αυτοκεφαλία
Βαρθολομαίος: Είναι προνόμιο του Οικουμενικού Πατριάρχου να χορηγεί την αυτοκεφαλία
Μητροπολίτης Ζαπορόζιε Λουκάς: Θέμα χρόνου η αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της πΓΔΜ
Tags:
αυτοκεφαλία, Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος, Πατριάρχης Βαρθολομαίος, Ουκρανία, Μόσχα, Κωνσταντινούπολη
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK