20:02 20 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2019
Δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία στη Νέα Καληδονία

Ιστορικό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία στη Νέα Καληδονία, υπερπόντια κτήση της Γαλλίας

© AFP 2019 / Theo Rouby
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 10

Αν περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους του νησιού ψηφίσουν «Ναι» στο δημοψήφισμα, η Νέα Καληδονία θα πρέπει να φτιάξει νέο ανεξάρτητο κράτος και να ξαναχτίσει τις σχέσεις της με τη Γαλλία.

Η Νέα Καληδονία που αποτελεί υπερπόντια κτήση της Γαλλίας στον Ειρηνικό απέχοντας 18.000χλμ. από αυτή, εκκίνησε την ψηφοφορία στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία.

Περίπου 175.000 άνθρωποι θα ψηφίσουν σε 284 εκλογικά τμήματα. Εφόσον η πλειονότητα των ψηφοφόρων υποστηρίξει την ανεξαρτησία αναμένονται νέες εκλογές πιθανόν σε δύο χρόνια.

Σύμφωνα με μετρήσεις που διεξήχθησαν στο νησί ποσοστό από 63 έως 75% προτίθεται να ψηφίσει κατά της απομάκρυνσης από τη Γαλλία.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε τον Μάιο ότι «η Γαλλία θα είναι λιγότερο όμορφη χωρίς τη Νέα Καληδονία».

Με πληθυσμό περίπου 269.000 ατόμων, η Νέα Καληδονία είναι υπό γαλλικό έλεγχο από την εποχή που αποικήθηκε το 1853. Οι αυτόχθονες Κάνακς αντιπροσωπεύουν το 40% του πληθυσμού.

Το νησί σήμερα διατηρεί την κατάσταση γαλλικής ειδικής συλλογικότητας με το δικό της κογκρέσο και κυβέρνηση. Η περιοχή απολαμβάνει ευρείας αυτονομίας αλλά ζητήματα άμυνας, δικαιοσύνης, παιδείας και διεθνών σχέσεων ελέγχονται από το Παρίσι.

Tags:
δημοψήφισμα, Γαλλία, Νέα Καληδονία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK