15:06 24 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2019
Οι κάτοικοι στη Νέα Καληδονία ψηφίζουν στο ιστορικό δημοψήφισμα

Τα πρώτα στοιχεία φέρουν τη Νέα Καληδονία να παραμένει μέρος της Γαλλίας (Βίντεο)

© AFP 2019/ Theo Rouby
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Η γαλλική περιοχή του Ειρηνικού διεξήγαγε δημοψήφισμα όπου προσήλθε άνω του 75% των ψηφοφόρων, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Le Figaro. Έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση του 60% των ψήφων.

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι η πλειονότητα των ψηφοφόρων στη Νέα Καληδονία επέλεξαν να μην διαχωριστούν από τη Γαλλία.

Όπως δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα που εξασφάλισε η New Caledonia TV, οι ψηφοφόροι αποφάσισαν η χώρα τους να παραμείνει τμήμα της Γαλλίας, με το 59,5% να απορρίπτει την πρόταση να γίνει ανεξάρτητο κράτος μετά από την καταμέτρηση των δύο τρίτων των ψήφων.

Το γραφείο γάλλου ύπατου αρμοστή επίσης δήλωσε ότι το «Όχι» προηγείται με το 60% των ψήφων καταμετρημένες.

​New Caledonia's Independence referendum ballot count in progress. Ouvéa islanders are independentists. #NouvelleCaledonie #ReferendumNC2018 pic.twitter.com/uihAfoRDyD

​The last voter at the de-localized polling station for Ouvea. New Caledonia independence referendum: polls are closed, the count begins #ReferendumNC2018 #independencereferendum #referendum #NouvelleCaledonie pic.twitter.com/O1N5o9nhdp

Με πληθυσμό περίπου 269.000 ατόμων, η Νέα Καληδονία είναι υπό γαλλικό έλεγχο από την εποχή που αποικήθηκε το 1853. Οι αυτόχθονες Κάνακς αντιπροσωπεύουν το 40% του πληθυσμού.

Το νησί σήμερα διατηρεί την κατάσταση γαλλικής ειδικής συλλογικότητας με το δικό της κογκρέσο και κυβέρνηση. Η περιοχή απολαμβάνει ευρείας αυτονομίας αλλά ζητήματα άμυνας, δικαιοσύνης, παιδείας και διεθνών σχέσεων ελέγχονται από το Παρίσι.

Σχετικά:

Ιστορικό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία στη Νέα Καληδονία, υπερπόντια κτήση της Γαλλίας
Tags:
δημοψήφισμα, Νέα Καληδονία, Γαλλία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK