14:41 24 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2019
H «επιστολή αυτοκτονίας» του Μποντλέρ

Τιμή ρεκόρ για την «επιστολή αυτοκτονίας» του Μποντλέρ

© AFP 2019 / Jacques Demarthon
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Μια επιστολή που είχε γράφει σε νεανική ηλικία ο ποιητής Σαρλ Μποντλέρ και στην οποία ανακοίνωνε στην ερωμένη του ότι θα αυτοκτονήσει πουλήθηκε για 234.000 ευρώ.

Τιμή τριπλάσια από την εκτιμώμενη έπιασε μια επιστολή του καταραμένου ποιητή Σαρλ Μποντλέρ σε δημοπρασία του οίκου Osenat.

Ο Μποντλέρ στην επιστολή του που είχε γράψει σε νεανική ηλικία έλεγε στην ερωμένη του, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι είχε αποφασίσει να βάλει τέλος στη ζωή του.

«Όταν η δεσποινίδα Ζαν Λεμέρ σας παραδώσει αυτήν την επιστολή, θα είμαι νεκρός (…) Αυτοκτονώ επειδή δεν μπορώ πλέον να ζήσω, είναι ανυπόφορο το πόσο κουράζομαι για να κοιμηθώ, πόσο κουράζομαι για να ξυπνήσω» έγραφε ο 24χρονος ποιητής.

Ο ποιητής προσπάθησε πράγματι να αυτοκτονήσει με ένα μαχαίρι, αλλά δεν τα κατάφερε. Μάλιστα, εζησε άλλα 22 χρόνια και πέθανε το 1867 από σύφιλη.

Η αρχική εκτίμηση του οίκου κυμαινόταν στα 60-80.000 ευρώ, ωστόσο η επιστολή πουλήθηκε για 234.000 ευρώ σε έναν ιδιώτη Γάλλο συλλέκτη.

Στην ίδια δημοπρασία θα πουληθούν και άλλες επιστολές του αλλά και γράμματα που του είχαν στείλει εξέχουσες μορφές των γαλλικών γραμμάτων και τεχνών του 19ου αιώνα.

Μάλιστα, η επιστολή του Ευγένιου Ντελακρουά έχει ήδη προαγοραστεί από το Μουσείο Ντελακρουά για 7.540 ευρώ.

Tags:
επιστολή, αυτοκτονία, δημοπρασία, Σαρλ Μποντλέρ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK