ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η Δύση απαιτεί από το Βελιγράδι, να μειώσει τις διπλωματικές του δραστηριότητες με στόχο τη μείωση του αριθμού των εθνών που αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία του Κοσόβου, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς.

«Η Αλβανική πλευρά με καταγγέλλει στους Δυτικούς και η Δύση ζητά να την σταματήσουμε [διπλωματικές δραστηριότητες ενάντια στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου], διότι ενοχλεί τους Αλβανούς και φέρεται να βλάπτει τον διάλογο, ενώ η άσκηση πιέσεων για ευρύτερη αναγνώριση της ανεξαρτησίας του [Κοσόβου] και για τη συμμετοχή του σε διεθνείς οργανισμούς απεικονίζεται ως κάτι φυσιολογικό», δήλωσε ο Ντάτσιτς σε σερβική εφημερίδα.

Στις 4 Νοεμβρίου, ο Ντάτσιτς ανακοίνωσε ότι η Γρενάδα απέσυρε πρόσφατα την αναγνώριση της αυτοανακηρυχθείσας δημοκρατίας, ακολουθώντας το μοτίβο του Σουρινάμ, της Λιβερίας, του Σάο Τομέ, της Γουινέας-Μπισσάου, του Μπουρούντι, της Παπούας Νέας Γουινέας, του Λεσότο και της Δομινικανής Δημοκρατίας.

Το Κόσοβο διακήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008 και αναγνωρίζεται από περισσότερα από 100 κράτη μέλη του ΟΗΕ. Η Σερβία, καθώς και η Ρωσία, η Κίνα, το Ισραήλ, το Ιράν, η Ισπανία, η Ελλάδα και ορισμένες άλλες χώρες, δεν αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.

Ο ακριβής αριθμός των κρατών που αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία της αυτοανακηρυχθείσας δημοκρατίας είναι ασαφής, καθώς οι ηγέτες ορισμένων χωρών κατά καιρούς κάνουν αντιφατικές δηλώσεις σχετικά με το θέμα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Vecernje, ο αριθμός των εν λόγω χωρών μειώθηκε σε 102 έθνη ως αποτέλεσμα των διπλωματικών δραστηριοτήτων του Βελιγραδίου.

Tags:
αναγνώριση, ανεξαρτησία, ΟΗΕ, Σερβία, Κοσσυφοπέδιο, Κόσοβο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK