11:34 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2019
Αμερικανικά δολάρια και ρωσικά ρούβλια

Ρωσία και Κίνα εξετάζουν μέτρα για διμερές εμπόριο στα εθνικά τους νομίσματα

© Sputnik / Alexandr Demyanchuk
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η Ρωσία και η Κίνα εξετάζουν νέα μέτρα, προκειμένου να ενισχύσουν το διασυνοριακό εμπόριο, με τη χρήση των εθνικών τους νομισμάτων και επιδιώκοντας να εγκαταλείψουν το δολάριο.

Συνομιλίες διεξάγουν η Ρωσία και η Κίνα για τη θέσπιση ενός συστήματος διασυνοριακών πληρωμών, κατά το οποίο θα χρησιμοποιούσαν τα εθνικά τους νομίσματα, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής της ρωσικής κυβέρνησης, Σεργκέι Πριχόντκο, λίγο πριν από την επίσκεψη του Ρώσου πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ στην Κίνα.

«Το θέμα των αμοιβαίων διευθετήσεων βρισκόταν στην ατζέντα της τελευταίας συνεδρίασης της επιτροπής για την οικονομική συνεργασία, η οποία έλαβε χώρα στη Σενζέν στα τέλη Σεπτεμβρίου. Μεταξύ άλλων, συζητείται το ζήτημα της δημιουργίας ενός διασυνοριακού συστήματος διακανονισμών με την ενεργή χρήση εθνικών νομισμάτων», σημείωσε ο ίδιος.

«Πρόκειται για ένα επείγον ζήτημα — λόγω των αμερικανικών κυρώσεων, είναι σημαντικό να έχουμε νέους μηχανισμούς για να διεξάγουμε αμοιβαίες διακανονισμούς μεταξύ των οικονομικών οντοτήτων και των δύο χωρών. Υποθέτουμε ότι η μετάβαση σε διακανονισμούς σε εθνικά νομίσματα θα μειώσει σημαντικά τους κινδύνους κυρώσεων και την εξάρτηση από το διμερές εμπόριο σε αμερικανικό δολάριο, για να αποφευχθούν η μεταβλητότητα στην ισοτιμία και τα τέλη για τη μεταφορά χρημάτων. Εν τέλει, αυτά τα μέτρα θα αυξήσουν το status των εθνικών νομισμάτων», επεσήμανε ακόμη.

Από την πλευρά του, ο Μεντβέντεφ, μιλώντας στην πρώτη Διεθνή Έκθεση Εισαγωγών στη Σαγκάη, τάχθηκε υπέρ της περαιτέρω ενίσχυσης του αμοιβαίου δανεισμού σε εθνικά νομίσματα, συμπεριλαμβανομένων δανείων για την εφαρμογή επενδυτικών πρότζεκτ. 

Tags:
Δολάριο, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, Κίνα, Ρωσία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK