14:12 24 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2019
Άνδρας τοποθετεί το λογότυπο της οργάνωσης Human Rights Watch σε τοίχο

Τρεις οργανώσεις δικαιωμάτων σε δίκη εναντίον της πώλησης βρετανικών όπλων στη Σ. Αραβία

© AFP 2019 / John Macdougall
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Η Καμπάνια Εναντίον του Εμπορίου Όπλων έφερε αμφισβητεί δικαστικά το δικαίωμα της Βρετανίας να πουλά όπλα στη Σαουδική Αραβία, ενώ τρεις μεγάλες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έλαβαν άδεια να παρέμβουν στη δίκη.

Τρεις μεγάλες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έλαβαν άδεια να λάβουν μέρος σε δίκη που αμφισβητεί το δικαίωμα της Βρετανίας να πουλάει όπλα στη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης Human Rights Watch.

«Η Human Rights Watch, η Διεθνής Αμνηστία και η Rights Watch UK έλαβαν άδεια να παρέμβουν σε δικαστική υπόθεση που αμφισβητεί τη συνεχιζόμενη πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Την υπόθεση έφερε στη δικαιοσύνη η CAAT (Καμπάνια Εναντίον του Εμπορίου Όπλων) και έχει σαν στόχο να αποδείξει ότι η Βρετανία παραβιάζει τα ίδια της τα κριτήρια εξάγοντας όπλα στη Σαουδική Αραβία, καθώς οποιοδήποτε όπλο σταλεί εκεί μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να παραβιαστούν οι ανθρωπιστικοί κανόνες στην Υεμένη, όπως αναφέρει συγκεκριμένα η σχετική ανακοίνωση.

Η Βρετανία έχει δώσει άδεια για πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία αξίας 6,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το 2016.

Η βρετανική δικαιοσύνη απέρριψε την υπόθεση το 2017, ωστόσο η CAAT κέρδισε το δικαίωμα να ασκήσει έφεση. Σύμφωνα με τη Human Rights Watch η υπόθεση θα εκδικαστεί τον Απρίλιο του 2019.

Υπενθυμίζεται ότι στην Υεμένη μαίνεται εμφύλιος πόλεμος μεταξύ της κυβέρνησης του εκλεγμένου προέδρου Χάντι και του σιιτικού κινήματος των Χούθι. Η κυβέρνηση της Υεμένης υποστηρίζεται από τον Σαουδαραβικό συνασπισμό, ο οποίος διεξάγει αεροπορικές επιθέσεις σε περιοχές που ελέγχονται από τους Χούθι από τον Μάρτιο του 2015.

Tags:
εμπόριο όπλων, Rights Watch UK, Human Rights Watch, Διεθνής Αμνηστία, Υεμένη, Σαουδική Αραβία, Βρετανία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK